Sa akcije čišćenja u Opovu Sa akcije čišćenja u Opovu Glas Opova

U Opovu sprovedena jedna od najmasovnijih ekoloških akcija

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.
  • Video

Angažovanjem oko 100 učesnika, koji su sakupili 170 džakova otpada, uspešno je završena jedna od najmosovnih ekoloških akcija na teritoriji opštine Opovo.

Na inicijativu predsednika opštine i u organizaciji Opštinske uprave Opovo, ovom akcijom Opština Opovo danas se pridružila Svetskom danu čišćenja – World cleanup day.

Učestvovali su predsednik opštine i njegov kabinet, članovi skupštine i većnici, zaposleni u upravi i javnim ustanovama, komunalno preduzeće „Mladost“, zaposleni u predškolskoj ustanovi i školi, Centru za socijalni rad, Domu zdravlja, članovi Mesnih zajednica, entuzijasti i volonteri.

Rukavice i džakove donirala je poljoprivredna apoteka “Mišković“ Opovo, a majice za učesnike obezbeđene se iz sredstava budžetskog fonda za zaštitu živote sredine.

Akcija je sprovedena u Opovu, Barandi, Sakulama i Sefkerinu i sakupljan je otpad sa javnih površina, parkova, sportskih terena, prioblja i plaža, uz uređenje zelenih površina, seče granja i uklanjanja osušenog drveća.

Najveće količine otpada nalazile su se ispred prodajnih objekata, marketa, prodavnica, pekara, apoteka, pored kontejnera što ukazuje veoma nisko razvijenu ekološku svest kod naših sugrađana i nebrigu o sredini u kojoj živimo.

 

opovo akcija 24 9

 

Predsednik opštine Miloš Markov ističe značaj očuvanja lokalnog biodiverziteta i adekvatnog odlaganja smeća.

Današnjom akcijom obeležili smo „Svetski dan čišćenja“ i mi smo se na nivou opštine organizovali. Lokalna samouprava je bila inicijator i svi zaposleni u lokalnoj samoupravi su izašli da čiste. Odazvale su se i ostale javne ustanove i preduzeća. Ideja nam je bila da zaposleni u javnom sektoru i službama budu prvi primer kako treba da se čuva sredina u kojoj živimo. To je naša želja i naša današnja poruka. Takođe, svaki dan može da nam bude Svetski dan čišćenja i svako od nas može da da doprinos da naši parkovi i opština budu čisti. Potrebno je malo tolerancije prema životnoj sredini, da se smeće odlaže adekvatno. Naša opština ima bogat bidiverzitet i naš zadatak je da to i sačuvamo, poručio je Markov.

 

baranda akcija 24 9

 

Apel Opštinske uprave Opovo

Posebno je značajno pomenuti veliku količinu bačenih upotrebljenih maski i zato molimo sugrađane, da dok se ova vrsta otpada ne klasifikuje i ne dobiju se uputstva za njegovo odlaganje, da se prema upotrebljenim maskama ponašamo kao prema infektivnom otpadu, da masku koju smo koristili odložimo posebnu kesu i na mesto gde odlažemo komunalni otpad.

Sprovedenom akcijom izuzetno smo zadovoljni, kako zbog velikog broja učesnika i količine sakupljenog otpada, a pre svega zbog toga što smo skrenuli pažnju na veoma značajno pitanje očuvanja životne sredine i zdravlja ljudi.

Video

Pogledajte prilog Glasa Opova na ovu temu

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...