Na festivalu „Leti pesma, leti“ se takmičilo 15 solista, a titulu najboljeg ponela je Lucija Valovec iz Kovačice Na festivalu „Leti pesma, leti“ se takmičilo 15 solista, a titulu najboljeg ponela je Lucija Valovec iz Kovačice Z.M.

Biseri Kovačice: Festival dečje pesme "Leti pesma, leti"

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

KOVAČICA – Festival dečjih pesama „Leti pesma, leti“ održan je 11. decembra u Kovačici, u Domu kutlure „3. oktobar“ i to po 24. put. Ovaj festival posvećen dečjoj pesmi traje već 24 godine!

Na otvaranju festivala obratio se predsednik opštine Kovačica, Jaroslav Hrubik. U svom obraćanju on se osvrnuo na sve događaje koji su obeležili ovu godinu za koju ističe kao veoma važnu u istoriji Kovačice.

Na festivalu „Leti pesma, leti“ se takmičilo 15 solista, a titulu najboljeg ponela je Lucija Valovec iz Kovačice.

Prva nagrada za kompoziciju otišla je kompozitoru Samuelu Kovaču za pesmu „Bez straha“, a nagradu za najbolji tekst osvojilo je Pavel Ljavroš iz Padine za pesmu „Da pada kiša“.

Publici se najviše svidela pesma „Sunčan dan“, kompozitora Pavela Litavskog, u izvođenju solistkinje Nine Poliak.

Festival je pored 15 solista, okupio i hor Osnovne škole „Mlada pokolenja“ iz Kovačice, te je 50 mališana učestvovalo u realizaciji.

 

jaroslav hrubik

 


Jan Tomaš, direktor kovačičkog Doma kulture „3. oktobar” kaže da je ove godine vladalo veliko interesovanje mladih za učešće na festivalu, i to iz svih krajeva Vojvodine, tako da žiriju nije bilo lako da odabere one koji će se predstaviti publici.

„Leti pesma, leti“ je tradicionalni muzički festival, koji je prvi put održan 1991. godine, da bi vremenom postao festival promocije slovačke kulture, na kojem učestvuju mladi pripadnici ove nacionalne zajednice iz cele Vojvodine.

Pored Doma kulture, u organizaciji ovog festivala, koji nema samo takmičarski značaj, učestvuje i OŠ „Mlada pokolenja“ Kovačica. Podršku njegovom održavanju, svako na svoj način, pružaju i Kancelarija za Slovake u dijaspori, Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, kao i Opština Kovačica i AP Vojvodina.

 

Natpis Sufinansira Opstina Kovacica

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...