Jedna od brojnih radionica u Gradskoj šumi u Pančevu organizovanih u okviru festivala "Čudna šuma" Jedna od brojnih radionica u Gradskoj šumi u Pančevu organizovanih u okviru festivala "Čudna šuma" Z.M.

Prvi deo festivala Reconnect održan u Gradskoj šumi u Pančevu

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

PANČEVO – Prvi deo festivala Reconnect, pod nazivom „Čarobna šuma“, održan je 26. juna u Gradskoj šumi u Pančevu. Festival je organizovala kompanija CWP u cilju osnaživanja lokalnih zajednica gde je u razvoju vetropark Vetrozelena.


Više od 120 dece iz osnovnih škola u Dolovu i Banatskom Novom Selu su učestvovali u otkrivanju prirode u Gradskoj šumi u Pančevu i u povezivanju sa prirodom.

Celodnevni program je obuhvatio više obrazovnih radionica za decu osnovnih škola, među kojima su između ostalih bili šetnja šumskim stazama, radionice pravljenja predmeta od zemlje i sena, radionice o pticama, flori i fauni gradske šume...

 

radionice u okviru čarobne sume

 

Gradska šuma nalazi se na obalama Tamiša i Dunava. Pristup je omogućen brodićima.

Ovogodišnja Čarobna Šuma ugostila je decu iz OŠ Žarko Zrenjanin iz Banatskog Novog Sela i OŠ Aksentije Maksimović iz Dolova, njihove učitelje i roditelje.

Radionice su organizovane u saradnji s Društvom za proučavanje i zaštitu ptica Srbije, Centrom za zemljanju arhitekturu, Biološki istraživačkim društvom Josif Pančić, Planinarsko ekološkim klubom „Soko“ i Kajak klubom Sportiko. Planirane aktivnosti prilagođene su uzrastu dece koja učestvuju. Deca su imala prilike da učestvuju i u aktivnostima kao što su šumski trek, potraga za blagom, kajak tura po Tamišu i šumsko kupanje.

 

pravljenje od blata i slame


Među organizovanim radionicama spadaju teme učenja od prirode, prepoznavanje šumskih bića, pravljenja kućica od zemlje i prirodnih materijala, kao i mnoge druge.

Briga o prirodi je jedna od ključnih stubova poslovanja kompanije CWP. Da bi ljudi više brinuli o prirodi, potrebno je da osnaže veze s njom. Zato je bitno da provode više vremena u prirodi. Želja CWP je da se kroz razne aktivnosti i radionice, najmlađe generacije, zajedno sa njihovim roditeljima i učiteljima, podsete na lepotu prirode i podstaknu na brigu o istoj, rekla je Tijana Gajić, direktorka za društvenu odgovornost u kompaniji CWP Global.

 

tijana gajić CWP Global


U 2022. godini će se održati još dva segmenta festivala Reconnect, za podizanje svesti o ekologiji, očuvanju prirode i podršku Pančevu u zelenoj transformaciji.

CWP je jedna od najvećih investitora u vetroparkove u Srbiji, a odnedavno razvija i projekte solarnih elektrana. Uz kapacitete u Rumuniji i Australiji, CWP je do sada razvio projekte za zelenu energiju ukupne snage 1.525 MW, što je donelo investicije od tri milijarde evra i omogućilo da se izbegnu emisije 18,6 miliona tona CO2.

U saradnji sa partnerima, CWP trenutno radi na projektu najveće elektrane na svetu, Asian Renewable Energy Hub – hibridne centrale od vetroturbina i solarnih panela, koja će biti i najveći svetski centar za zeleni vodonik i zeleni amonijak.

 

setnja kroz sumu

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...