Valentin Mik, predsednik Centra In Medias Res, Pančevo Valentin Mik, predsednik Centra In Medias Res, Pančevo Libertatea

„In Medias Res“ pomaže mladima u uključivanju u javni dijalog

  • Objavljeno u
  • Autor  V.J.Peštanac

Centar za unapređenje interkulturalnog dijaloga “In medias res” postoji od 2006. godine, a osnovni ciljevi udruženja su promocija i podrška multikulturalizma i multietničnosti, afirmacija interkulturalnog dijaloga, razumevanje i prihvatanje različitih stavova kao i mirnog rešavanja problema i sukoba.

Poslednjih godina osnovana su i sve aktivnija i Odeljenje za razvoj i promociju dečijeg stvaralaštva koje ima tri sekcije - literarnu, muzičku i likovnu i Odeljenje za interkulturni dijalog mladih.

Članovi Centra “In medias res” aktivno su učestvovali u izradi Strategije kulturnog razvoja Grada Pančeva ali i u drugim aktivnostima od opšteg društvenog značaja i nastavljaju i dalje sa tom praksom.

Kako Valentin Mik, predsednik Centra „In medias res“ kaže, članovi su pravnici, ekonomisti, lingvisti, politikolozi, etnolozi, studenti, profesori, novinari, književnici... ali pre svega to su entuzijasti koji žele da nešto pozitivno i dobro urade za svoj grad Pančevo.

U skladu s tim ove godine smo započeli Projekat Analiza sprovođenja javne politike brige o mladima na teritoriji Pančeva. On se bavi analizom sprovođenja javne politike brige o mladima na teritoriji Pančeva sa ciljem da poveća i unapredi učešće mladih u donošenju odluka i da promoviše aktivizam i volonterizam mladih. Ideja se dopala i Gradskoj upravi, te su jedan segment projekta sufinansirali na konkursu za mlade, kaže Mik.

„In Medias Res“ ima Odeljenje za interkulturni dijalog mladih čiji je cilj da pomogne mladima u uključivanju u javni dijalog i kreiranju kulturnih i drugih stvaralačkih aktivnosti kao i njihovo učešće na raznim radionicama, međunarodnim kampovima mladih, seminarima i susretima mladih, volontiranju...

Upravo iz želje da naše udruženje kroz ovo Odeljenje malo više uključi mlade u aktuelne društvene tokove u gradu pokrenuli smo ovaj projekat, i u partnerstvu s našim dugogodišnjim saradnicima iz „Globalmedie“ koje se bavi javnim informisanjem i proizvodnjom medijskih sadržaja, angažovali smo kapacitete mladih, osmislili seriju novinskih tekstova u kojima ćemo pitati upravo mlade šta je ono što im je bitno, šta je ono što ih interesuje, šta je ono što bi menjali i kako, kaže Mik.

Iako će Grad Pančevo formirati Tim za evaluaciju efekata postojeće Strategije brige o mladima, od velikog je značaja da postoji i alternativni izveštaj ili alternativna analiza uspešnosti sprovođenja ciljeva aktuelne Strategije koja bi obuhvatila mišljenja i uključila mnogo veći broj mladih pojedinaca i udruženja građana koji nisu postojali u vreme donošenja ovog aktuelnog dokumenta.

S obzirom da se mladi sve više informišu isključivo preko društvenih mreža, uz pomoć mobilnih telefona i od svojih vršnjaka, jako je važno iskoristiti potencijale koje imaju novoosnovani mediji na internetu u prethodnih nekoliko godina, a čiju publiku čini oko 40% mladih i informisati ih o aktivnostima Kancelarije za mlade, načinima kako da se uključe u donošenje odluka od značaja na lokalnom nivou, ali i o svemu onome što lokalna samouprava čini na poboljšanju položaja i života mladih u Pančevu i svih devet naseljenih mesta. Zahvaljujući našim saradnicima – novinarima tekstovi koji će se baviti ovim temama biće objavljeni na web portalima Zeleni minuti i Pančevo MOJKraj, kaže Valentin Mik.

On dodaje da informisanjem o tome kako je sprovedena implementacija postojeće Strategije brige o mladima i načinu kako se donosi nova Strategija brige o mladima za naredni period žele da povećaju i unaprede učešće mladih u donošenju odluka na lokalnom nivou u oblastima koje su za njih od značaja.

 

0 potpis ispod teksta

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...