Mišo Marković, direktor JKP Higijena Pančevo Mišo Marković, direktor JKP Higijena Pančevo JKP Higijena, Pančevo

JKP „Higijena“ predstavila projekat Uvođenje sistema primarne separacije ambalažnog otpada u Pančevu

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

PANČEVO - JKP „Higijena“ Pančevo predstavila je projekat „Uvođenje sistema primarne separacije ambalažnog otpada iz komunalnog otpada na teritoriji grada Pančeva“ na jučerašnjem „Sajmu zelenih ideja, projekata i inovacija“, povodom svetskog Dana zaštite životne sredine.

U Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, na Kalemegdanu, okupilo se približno 50 kompanija – izlagača čiji su projekti realizovani u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), koji je sa Ministarstvom zaštite životne sredine Republike Srbije organizovao događaj.

Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine i nj. e. Emanuel Žiofre, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji otvorili su manifestaciju, a prisustvovali su i nj. e. Anika Ben David, ambasadorka Kraljevine Švedske u Srbiji, nj. e. Urs Šmid, ambasador Švajcarske, Alesandro Bragonci, šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan i Jakup Beriša, stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji.

 

IMG 20230605 102307 min

 

Realizaciju projekta „Uvođenje sistema primarne separacije ambalažnog otpada iz komunalnog otpada na teritoriji grada Pančeva“ podržao je UNDP Srbija kroz projekat „Pravedna zelena tranzicija i dekarbonizacija u Srbiji“ koji finansira Vlada Japana, a sprovodi UNDP Srbija u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom zaštite životne sredine Republike Srbije. Cilj Projekta je da se iz generisanog kućnog otpada na teritoriji grada Pančeva izdvajaju frakcije ambalažnog otpada kao sekudarne sirovine koje se upućuju u reciklažu. To će se odvijati pomoću kontrolisanog sakupljanja dela „mokrog“, mešovitog otpada koji se odlaže na deponiji, koji se meri putem vaga na autosmećaru i čipova na kantama, i dela „suvog“, ambalažnog otpada koji će iz domaćinstava preuzimati angažovani sakupljači i isti sakupljati u postavljene „kućice“ (prostore za „suvi“, ambalažni otpad, prema modelu primenjenom u Japanu, u saradnji sa partnerima iz Japana, a u skladu sa pravednom zelenom tranzicijom, odnosno zapošljavanjem osetljivih kategorija stanovnika na „zelenim“ radnim mestima, tj. u oblasti reciklažne industrije).

„Trista kanti za komunalni otpad za deo stanovništva u Pančevu isporučeno je krajem februara Javnom komunalnom preduzeću „Higijena“ Pančevo u okviru Projekta. Telo posuda za kućni otpad, zapremine 240 litara, napravljeno je od reciklirane plastike, do 30 % HDPE (polietilen visoke gustine), i na njih su montirani zeleni poklopci s bravicama, kao i čipovi pomoću kojih će se očitavati količina otpada u kantama, izražena u kilogramima. Realizovanu nabavku posuda – kanti za „mokri“, kućni otpad pratilo je postavljanje „kućica“ za „suvi“, ambalažni otpad da bi građani mogli da razvrstavaju otpad na izvoru nastanka, u svojim domaćinstvima“, podsetio je Mišo Marković, direktor JKP „Higijene“ u Pančevu.

Lokacije su sledće: u naselju Strelište (na uglu ulica Joakima Vujića i Stevana Sremca), u Zelengori (ulica Maksima Gorkog), na Kotežu II (ugao ulica Ive Kurjačkog i Vojvođanski bulevar) i kod starog mlina, u Gornjem gradu.

 

IMG 20230605 102420 min

 

Na osnovu izmerenih kilograma preuzete ambalaže izračunaće se kolike su uštede u materijalima i energiji na osnovu primene reciklaže, kao i smanjenje emisije GHG (gasova sa efektom staklene bašte), što je doprinos smanjenju ugljeničkog otiska, odnosno dekarbonizaciji u Srbiji.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...