Japanski stručnjaci su tokom svog boravka u Pančevu obišli i Reciklažni centar JKP Higijene u Pančevu Japanski stručnjaci su tokom svog boravka u Pančevu obišli i Reciklažni centar JKP Higijene u Pančevu JKP Higijena, Pančevo

Japanski stručnjaci preneli u Pančevu svoja znanja o razvrstavanju i ekološkim navikama

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

PANČEVO - U okviru projekta „Roda“ Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), Oki Hiroki iz Japanske korporacije za zaštitu životne sredine održao je 23. februara čas o razvrstavanju otpada i ekološkim novinama učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu.


Prezentacija je organizovana u okviru aktivnosti projekta pod nazivom „Poboljšanje životne sredine u Pančevu kroz saradnju akademske zajednice, grada Pančeva, industrije i građana” finansiranim od strane Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA).

Prisutvovalo je dvadeset pet učenika, od petog do osmog razreda, rukovodilac projekta iz Japana, profesor Takeši Nakano i njegove kolege zadužene za Projekat, direktor JKP-a „Higijena“ Mišo Marković i izvršna direktorka Sektora za upravljanje otpadom i zaštitu životne sredine Jovanka Dakić, direktor škole Mirko Novović i profesorke koje su pripremile đake za diskusiju na engleskom jeziku. Edukacija iz oblasti zaštite životne sredine i razmena znanja nastavljene su u JKP-u „Higijena“ Pančevo, uz prigodan doček.

 

334489938 6778465735513387 3406566126525807823 n


Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) je vladina agencija koja pomaže ekonomskom i socijalnom rastu u zemljama u razvoju i promoviše međunarodnu saradnju, a projekat „Roda“, sa simbolikom ugroženosti ove ptice zbog narušenog staništa i preporukama kako da se vrati čista priroda, započet je januara 2020. godine i već dva projekta usredsređuju se na grad Pančevo, u saradnji sa Udruženjem za unapređenje životne sredine iz prefekture Hjogo u Japanu (HEAA), pod pokroviteljstvom JICA programa partnerstva.

 

334624807 925018291985963 8389115795104245435 n


Školarci iz svih osnovnih i srednjih škola na teritoriji Pančeva upoznati su već osam godina sa pravilima razdvajanja otpada putem akcije „Sakupi i uštedi – vredi“ koju sprovodi JKP „Higijena“ Pančevo. Ovog puta su dopunili znanje japanskim procedurama čuvanja i detoksikacije opasnog otpada, upoznavanjem sa hemijskim tretmanima dekomponovanja otpada, predlozima za plansko pozicioniranje deponija u Japanu i uvidom u nove ciljeve ovog projekta, a to su:

- Izgradnja i razvoj ljudskih kapaciteta za samostalno preduzimanje akcija za poboljšanje stanja životne sredine kroz saradnju akademske zajednice, grada Pančeva, industrije i građana;
- Istraživanje trenutnog statusa životne sredine u Parku prirode „Ponjavica“, kao i održavanje obuka za analizu, procenu rizika, sprečavanje zagađenja i upravljanje životnom sredinom i
- Ojačavanje administrativnih mera zaštite životne sredine i edukacija lokalnog stanovništva prenosom iskustva iz Japana.

 

Poseta Japanaca i obilazak Reciklaznog centra i kucica 1

 

Obilaskom Centra za sakupljanje i razvrstavanje sekundarnih sirovina JKP-a „Higijena“ Pančevo narednog dana, 24. februara, kao i postavljenih „kućica“ za privremeno skladištenje ambalažnog otpada u četiri zone Pančeva, po uzoru na model u Japanu, u saradnji sa partnerima iz Japana i u okviru Projekta „Uvođenje sistema primarne separacije ambalažnog otpada iz komunalnog otpada na teritoriji grada Pančeva“, koji se realizuje u saradnji sa UNDP-em, utvrđena je dalja saradnja Pančeva i Japana radi unapređenja rešenja iz oblasti ekologije.

 

334472366 1213558939365168 876044384028974182 n

 

Realizaciju projekta „Uvođenje sistema primarne separacije ambalažnog otpada iz komunalnog otpada na teritoriji grada Pančeva“ podržao je UNDP Srbija kroz projekat „Pravedna zelena tranzicija i dekarbonizacija u Srbiji“ koji finansira Vlada Japana, a sprovodi UNDP Srbija u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom zaštite životne sredine Republike Srbije.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...