Kod Kovačice uskoro i vetropark “Pupin” Kod Kovačice uskoro i vetropark “Pupin” Z.M.

Kod Kovačice uskoro i vetropark “Pupin”

  • Objavljeno u
  • Autor  www.energetskiportal.rs/Milica Radičević

U okviru postojećeg kompleksa “Kovačica” uskoro bi mogla da počne izgradnja vetroparka “Pupin”, sve dozvole su spremne, čeka se zaokruženje regulativnog okvira kako bi radovi počeli.


Za ovaj vetropark građevinsku dozvolu je izdao Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj u junu 2021. godine. Kako je tada rečeno planirana je izgradnja 16 vetrogeneratora najmodernije tehnologije ukupne snage 95,5 MW.

O ovome projektu, kao i o učešću na 29. Kopaonik biznis forumu, govorio je za www.energetskiportal.rs Miloš Colić, generalni direktor kompanije „New Energy Solutions“.

Kada je reč o vetroparku “Pupin”, projekat je spreman. Imamo sve dozvole, početak izgradnje zavisi od zaokruživanja zakonodavnog okvira, sadržaja podzakonskih akata, kao i maksimalne otkupne cene koja je postavljena za trenutnu aukciju. Imajući u vidu inflaciju i sve neophodne komponente za izgradnju elektrane, trenutna maksimalna otkupna cena nije adekvatna i nju bi trebalo, po našem mišljenju, da revidira Agencija za energetiku. Zato ćemo, kada svi parametri za isplativost projekta budu poznati, odlučiti da li ćemo ići na aukciju i kada će početi izgradnja, objašnjava za Energetski portal Colić.

Sama izgradnja vetroparka “Pupin” trajaće od 12 do 18 meseci, što je prilično kratak rok, ali imajući u vidu da je kompletna priključna infrastruktura već urađena tokom izgradnje parka “Kovačica”, nije nerealan.

Kada je reč o planovima za neke nove projekte, Miloš Colić, kaže da ih ima, ali da je rano o njima razgovarati.

Trenutno postoji hiperprodukcija nečega što bi se pre nazvalo ideja a ne projekat, to trenutno pravi iskrivljenu sliku o realno izvodljivim projektima i vremenu kada oni mogu i planiraju da priključe na mrežu. A sve je to izazvano velikim interesovanjem investitora u obnovljive izvore energije, tako i parametri pokazuju da će većina ulaganja u budućnosti u energetiku biti upravo u obnovljive izvore, kaže Colić.

Colić je bio učesnik Kopanik biznis foruma, gde je na panelu “Energetska politika u Srbiji: Kako ostvariti održivost do 2030.” diskutovao o energetskoj tranziciji u našoj zemlji.

Srbija je zauzela zeleni energetski kurs i u budućnosti se mogu očekivati nove investicije i novi projekti. Naša kompanija, koja već deceniju razvija, kontroliše i upravlja najboljim projektima u ovoj oblasti, koji su u Srbiji sagrađeni, sigurno će u “energetskoj revoluciji” kako je to nazvala Zorana Mihajlović, ministarska rudarstva i energetike, imati da ponudi nove projekte, ističe Colić.

Udruženje Obnovljivi izvore energije Srbije nedavno je proslavilo prvu godinu poslovanja, o njemu i planovima za budućnost razgovaralo se na forumu.

Udruženje sarađuje i sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Ministarstvom rudarstva i energetike, u narednom periodu trudićemo se da utičemo na povećanje svesti o obnovljivim izvorima energije i o tome zašto će nam trebati više instalisane snaga iz obnovljivnih izvora, zaključio je Colić.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...