Katarina Banjai, članica gradskog veća za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Katarina Banjai, članica gradskog veća za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Z.M.

Banjai: Nova „pametna“ autobuska stajališta u Pančevu

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

U Ulici Oslobođenja u Pančevu, na putu za Vršac, sa obe strane puta postavljena su nova, „pametna“, autobuska stajališta tako da dok čekaju autobus, građani mogu da dopune mobilne telefone i koriste internet.

Katarina Banjai, članica gradskog veća za zaštitu životne sredine i održivi razvoj kaže da Grad Pančevo nastavlja praksu postavljanja pametnih autobuskih stajališta u cilju afirmacije obnovljivih izvora energije.

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine ove godine postavili smo dva „pametna“ autobuska stajališta u Ulici Oslobođenja, na putu za Vršac. Želeli smo da dotrajale „pečurke“ zamenimo ovim modernim stajalištima koja će građanima obezbediti komfornije čekanje prevoza. Građani su u mogućnosti da dok čekaju autobus besplatno dopune svoje mobilne uređaje i da koriste internet. Osim toga, glavni cilj nam je afirmacija obnovljivih izvora energije, a prioritet su nam mladi koje animiramo i edukujemo na savremen i moderan način. Kao i prethodna četiri stajališta koja smo ranijih godina postavili u gradu, i ova dva koriste sunčevu energiju za proizvodnju struje koja se dalje koristi za punjenje mobilnih telefona, za LED rasvetu i za korišćenje wi-fi interneta. Korišćenje interneta je besplatno zbog čega se zahvaljujem Telekomu zbog podrške koju su nam pružili, izjavila je Katarina Banjai.

Sredstva za postavljanje pametnih autobuskih stajališta obezbeđena su iz Fonda za zaštitu životne sredine iz budžeta Grada Pančeva.

 

20210608 144246 1 2

 

Grad Pančevo već nekoliko godina promoviše praktičnu upotrebu obnovljivih izvora energije i od 2016. godine realizuje zelene projekte. Pre tri godine postavljena su prva tri pametna autobuska stajališta u centru grada i kod Gradskog uslužnog centra, a prošle godine je postavljeno još jedno, na najprometnijoj lokaciji, u Ulici Moše Pijade gde građani čekaju autobuse na liniji za Beograd.

Inače, Pančevo je 2016. godine želelo da skrene pažnju na alternativne vidove prevoza i u saradnji s Mašinskom školom realizovali su biciklofone - trenažne bicikle koji okretanjem pedala stvaraju energiju za punjenje mobilnih telefona. Oni su i danas raspoređeni po srednjim školama i javnim institucijama. 2017. godine postavljena je pametna klupa na platou ispred Gradske uprave Pančevo, a prošle godine u parku Barutana. Poslednjih godina postavljaju se moderna pametna autobuska stajališta na više lokacija u Pančevu.

 

20210608 144330 1

 

Pametna autobuska stajališta, svojim izgledom i funkcionalnošću, doprineće savremenijem i uređenijem izgledu Pančeva, a ujedno će potvrditi dosledno nastojanje lokalne samouprave da se Pančevo rebrendirau zeleni i ekološki odgovoran grad.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...