Jedno od "pametnih" autobuskih stajališta u Pančevu Jedno od "pametnih" autobuskih stajališta u Pančevu Z.M./arhiva

Grad Pančevo svake godine ulaže u projekte energetske efikasnosti

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Grad Pančevo svake godine izdvaja sredstva za podršku projektima energetske efikasnosti za mesne zajednice, domove kulture, za škole i javno-komunalna preduzeća.

Ove godine budžetom je izvojeno 1,9 miliona dinara za ove namene. Ova stavka u budžetu odnosi se na zamenu dotrajale stolarije, za izolaciju, popravku krova, za sve radove koji će doprineti da taj neki objekat bude energetski efikasan.

Katarina Banjai, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine i održivi razvoj podseća da je prošle godine zamenjena dotrajala drvena stolarija u JKP „Vod-kom“ u Jabuci i u domovima kulture u Jabuci i Ivanovu.

U praksi to funkcioniše tako što nam se iz tih ustanova ili preduzeća jave i kažu koliko im je novca potrebno za zamenu stolarije ili za izolaciju. Ukoliko smo u mogućnosti obezbedimo im ceo iznos ili deo potrebnog iznosa. Iako su mala sredstva trudimo se da ponekad nekom objektu i iz više godina dajemo sredstva i da zatim to sve bude jedan zatvoren sistem, objasnila je Katarina Banjai, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

Katarina Banjai, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine i održivi razvoj podseća da je energetska efikasnost izuzetno bitna.

Ona ne može da se odvaja od zaštite životne sredine, već je u sklopu nje, jer uštedom energije imamo uštedu resursa. Sve to povezano je sa zaštitom životne sredine i sa održivim razvojem, kaže Banjai.

 

0 katarina banjai clanica gradskog veca pancevo foto N Stoilkovic

 

U Sekretarijatu za zaštitu životne sredine Grada Pančeva od 2017. godine postoji i energetski menadžer koji prikuplja sve informacije od svih javnih ustanova o potrošnji vode, struje, grejanja...

Imamo ISEM bazu koja se popunjava. Pančevo i Kragujevac su za sada jedini gradovi koji imaju i automatski prenos podataka. U Pančevu je to vezano za JKP „Grejanje“ i JKP „Vodovod i kanalizacija“. Njihove parametre potrošnje dobijamo direktno, automatski, a od ostalih, od škola, javno-komunalnih preduzeća, domova kulture, dobijamo račune i to se sve unosi u bazu. Uradili smo i Plan i program energetske efikasnosti, među prvima u Srbiji. U svim tim koracima pomagali su nam UNDP i Ministarstvo rudarstva i energetike, kaže Banjai.

Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije postaju sve popularniji i među građanima, koji uviđaju njihov značaj, tako da se Grad Pančevo trudi da edukuje građane u tim oblastima.

Zbog toga svake godine uradimo nešto što asocira na obnovljive izvore energije, ali i uči na koji način može da se iskoriste izvori obnovljive energije. Tako su nastale i „pametne klupe“ i „pametna autobuska stajališta“. Trudimo se da svake godine barem po jedno ili više njih postavimo na nekim frekventnijim lokacijama kako bismo prvenstveno mlađim generacijama pokazali kako preko sunca i drugih obnovljivih izvora energije možemo da dobijemo električnu energiju koju trošimo za neke naše potrebe, objasnila je Katarina Banjai.

Naša sagovornica naglašava da se u Gradu Pančevu timski radi i da svi članovi gradskog veća i ostali rukovodioci i direktori u svom radu u obzir uzimaju i zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

Na primer, JKP „Grejanje“ je u dve faze postavilo solarne panele koji služe za zagrevanje vode. JKP „Mladost“ je kroz projekat prekogranične saradnje Sportsku halu „Strelište“ učinilo energetski efikasnom. Iako su ovo samo neki od primera, iako nisu u pitanju projekti Sekretarijata za zaštitu životne sredine, potvrda su da svi u Gradu Pančevu rade i na polju zaštite životne sredine i unapređuju je.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...