Gorani su juče postavili hranilice i pojilice za ptice u dve seoske škole i jednu gradsku – OŠ Miroslav Mika Antić, OŠ “Goce Delčev” u Jabuci i školi “4. oktobar” u Glogonju Gorani su juče postavili hranilice i pojilice za ptice u dve seoske škole i jednu gradsku – OŠ Miroslav Mika Antić, OŠ “Goce Delčev” u Jabuci i školi “4. oktobar” u Glogonju PGCVP

Gorani nastavljaju brigu o pticama Istaknut

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Kako je letos i najavljeno, članovi Pokreta gorana i centra volontera ovih dana postavljaju hranilice i pojilice za ptice u školska dvorišta, čime završavaju projekat “Ptice naši sugrađani 2”.

Gorani su juče postavili hranilice i pojilice za ptice u dve seoske škole i jednu gradsku – OŠ Miroslav Mika Antić, OŠ “Goce Delčev” u Jabuci i školi “4. oktobar” u Glogonju.

Ovo je druga faza projekta kojom je predviđeno da se hranilice u obliku kućica sa providnim zidovima u koje će biti stavljan po kilogram hrane za ptice, postave po parkovima i školskim dvorištima. Uz svaku kućicu montirana je i pojilica u koju se sipa voda.

U prvoj fazi volonteri osnovnoškolskog i srednješkolskog uzrasta, ali i ostali zainteresovani građani učili su o tome kako se pravilno održavaju i postavljaju hranilice i pojilice.

 

0 gorani ptice kucice

 

Ljiljana Konevski, predsednica Pokreta gorana i centra volontera kaže da je cilj projekta zbrinjavanje malih ptica u hladnim danima kao i vraćanje malih ptica u grad radi biološke borbe protiv insekata i glodara.

Ideja je da se na ovaj način pomogne malim pticama stanaricama da lakše prezime zimu, ali i ostale delove godine jer je uočeno smanjenje njihove brojnosti, posebno u slučaju vrabaca koji gube bitku za opstanak u naseljenim mestima sa vranama, svrakama i golubovima. Jedna od posledica je i povećan broj muva i drugih insekata kojih ranije nije bilo u ovako velikom broju, obrazložila je Konevski.

 

0 kucice za ptice gorani

 

Zahvaljujući podršci Grada Pančeva - Sekretarijata za zaštitu životne sredine Pokret gorana i centar volontera nastavio je i ove godine svoje obrazovne aktivnosti kod dece, mladih i ostalih građana o zbrinjavanju ptica u projektu “Ptice naši sugrađani 2”.
Projekat će trajati do kraja godine.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...