Predstavnici Šumskog gazdinstva "Banat" Pančevo u vrtiću „Pupoljak“ u naselju Sodara zasadili su sadnice hrasta u dvorištu vrtića sa decom Predstavnici Šumskog gazdinstva "Banat" Pančevo u vrtiću „Pupoljak“ u naselju Sodara zasadili su sadnice hrasta u dvorištu vrtića sa decom Z.M.

Na Svetski dan šuma ŠG “Banat” zasadilo drveće u vrtićima u Pančevu

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

PANČEVO – Šumsko gazdinstvo „Banat“ iz Pančeva na teritoriji koju pokriva obeležilo je danas Svetski dan šuma akcijama sadnje i predavanjima u školama i vrtićima. Predstavnici Šumskog gazdinstva "Banat" Pančevo u vrtiću „Pupoljak“ u naselju Sodara zasadili su sadnice hrasta u dvorištu vrtića sa decom, uz prigodno predavanje o tome kako se drvo sadi i kako se o drveću brine.

Ovoj akciji prisustvovali su i Ivan Tešić, zastupnik ŠG “Banat” u Pančevu i Ilijana Ogrizović, v.d. direktora PU “Dečja radost” u Pančevu.

Okupili smo u dvorištu vrtića “Pupoljak” da obeležimo ovaj fantastičan dan sa predstavnicima Šumskog gazdinstva “Banat” koji su nam poklonili drveće za objekte Predškolske ustanove “Dečja radost”. Ovde smo zasadili tri drveta. Drveće će biti zasađeno i u još nekoliko naših objekata. To su vrtići “Švrća”, “Slavuj” na Kotežu 1 i “Veverica” na Strelištu. Deca su uključena u ovu aktivnost, zatrpavaju sadnice. Deca su pripremila i program, otpevaće pesmicu o drvetu koju su naučili na ekološkom kampu koji je održan na Divčibarama. Radujemo se što prvi dan proleća obeležavamo uz sadnju, crteže i pesmu. Imamo lepu saradnju sa ŠG “Banat”, pomažu nam u sadnji, imali smo donaciju u vidu klupica, drvenih vozića, a verujemo da će i ubuduće biti odlična saradnja. Naša deca su oduševljena akcijom. Vole prirodu, od malih nogu ih učimo o sadnji, o prirodi, o drveću. Veoma se obraduju jer im to nisu svakodnevne aktivnosti, rekla je Ilijana Ogrizović, v.d. direktora PU “Dečja radost” Pančevo.

 

ivan tesic i ilijana ogrizvoci


Slađan Suručić, tehnički direktor ŠG “Banat” u Pančevu podsetio je da je JP “Vojvodina šume” na današnji dan diljem Vojvodine doniralo sadnice desetinama predškolskih ustanova.

U ovom trenutku na mnogim lokacijama se vrši pošumljavanje kao vid edukacije dece predškolskog uzrasta da bi se kroz edukaciju ukazalo na značaj šuma. U vrtiću “Pupoljak” u Pančevu ŠG “Banat” je zasadilo tri sadnice hrasta lužnjaka, vrste drveta koja je najpoznatija u Vojvodini i najvažnija za pošumljavanje Vojvodine, rekao je Suručić.

 

336556458 212817031332511 6183260962938307654 n


Nakon sadnje drveća u dvorištu vrtića “Pupoljak” deca su otpevala i pesmu o drvetu i obećala da će negovati upravo zasađene sadnice hrasta.

Kako nam je Ivan Tešić, zastupnik ŠG “Banat” rekao na teritoriji koju pokriva gazdinstvo zasadi se svake godine između 500 i 600 hektara šuma.

To je negde od 160.000 do 200.000 sadnica svake godine. Ove godine će biti zasađeno negde oko 500 hektara šuma. Biće obnova šumskih površina, jer se svake godine obnovi ono što se poseče. Što je još važnije mi pošumljavamo i one površine na kojima nikada nije postojala šuma u poslednjih nekoliko decenija. I takve površine pošumljavamo, gajimo i negujemo mlade kulture. Posebno nam je interesantan hrast lužnjak i poslednjih godina vraćamo ga u njegovo autohtono stanište, rekao je Ivan Tešić.

 

336457339 139388212402744 6047696479211818882 n

 

Šume, njihovo održivo upravljanje i korišćenje, ključni su za borbu protiv klimatskih promena ali su jedan od važnih faktora u smanjenju siromaštva i dostizanju ciljeva održivog razvoja. Šume, pokrivajući trećinu svetske kopnene površine, obezbeđuju i više od 300 različitih funkcija.

Oko 1,6 milijardi ljudi direktno zavisi od šuma i od njih obezbeđuju hranu, lekove, gorivo i utočište. Šume su biološki najrazličitiji ekosistemi na kopnu, u kojima živi više od 80% kopnenih vrsta životinja, biljaka i insekata.

 

pupoljak zahvalnica

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...