Katarina Banjai i Ivana Rosić zasadile su svoje drvo trešnje u Vojlovici Katarina Banjai i Ivana Rosić zasadile su svoje drvo trešnje u Vojlovici Z.M.

U Vojlovici u Pančevu zasađeno 500 sadnica trešnje

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Na prvi dan proleća, u Vojlovici je zasađeno 500 sadnica trešnje čime je nastavljena prošlogodišnja velika akcija ozelenjavanja svih delova Pančeva. Sadnice su zasađene u tri najduže centralne ulice u Vojlovici, u ulicama Janošikova, Svetozara Markovića i Petefi Šandora.

Iako je bilo planirano da se u ovu aktivnost uključe i građani, zbog aktuelne epidemiološke situacije odlučeno je da sadnju obave radnici JKP „Zelenilo“. Svoje sadnice u okviru akcije „Zasadi i ti svoje drvo trešnje“ zasadili su i Katarina Banjai, članica gradskog veća za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, Maja Vitman, gradska menadžerka, Ivana Rosić, pokrajinska poslanica, Aleksandar Josić i Branislav Kulik, odbornici u Skupštini grada Pančeva.

Maja Vitman, gradska menadžerka podseća da Grad Pančevo već tradicionalno u saradnji sa JKP „Zelenilo“ sprovodi akciju sadnje i ozelenjavanje zelenih površina.

Kako su nam bitne parkovske površine, jednako su nam bitne i ulice u gradu. Danas smo u Vojlovici gde po prvi put sadimo u putnom pojasu. Trešnja, koju ovde sadimo, predstavlja simbol života, ljubavi i sreće. U vreme pandemije i kovida, trešnja kao simbol života, nam je još važnija, kada nismo u mogućnosti da akciju sprovedemo sa našim sugrađanima već samo uz pomoć radnika JKP „Zelenilo“. Zato želim da pozovem sugrađane da se vakcinišu, ukoliko to još uvek nisu učinili, i da im svima poželim dobro zdravlje, izjavila je Maja Vitman.

 

Sadnja u Vojlovici u Janosikovoj ulici 1

 

Katarina Banjai, članica gradskog veća za zaštitu životne sredine i održivi razvoj ističe da se ovom sadnjom u Vojlovici nastavlja akcija „Zasadi drvo“ započeta krajem 2019. godine, koja je realizovana na više lokacija u gradu.

Acija „Zasadi drvo“ je izuzetno dobro prihvaćena od strane naših sugrađana koji su i sami učestvovali u sadnji. Na žalost, zbog trenutne situacije sa korona virusom, akciju nastavljamo u manjem obimu. Prva ovogodišnja akcija je ovde u Vojlovici gde ćemo u tri centralne ulice zasaditi 500 sadnica trešnje. U toku prošle godine JKP „Zelenilo“ je posadilo 6.300 sadnica. Ove godine planiramo da taj broj bude i veći. U tome imamo podršku i Ministarstva za zaštitu životne sredine koje nam je putem konkursa opredelilo dodatnih 4 miliona dinara za podizanje novih i održavanje postojećih vetrozaštitnih pojaseva, rekla je Katarina Banjai.

Ona podseća i da je značaj drveća neprocenjiv, pogotovo u gradovima gde je i zagađenje najveće.

Prvenstveni značaj drveća ogleda se u smanjenju zagađenja i proizvodnji kiseonika. Osim toga, drveće nas štiti od poplava, sprečava eroziju tla, smanjuje buku. Takođe je i prirodno stanište za veliki broj ptica, podsetila je Katarina Banjai.

 

Sadnja tresanja u Janosikovoj ulici u Vojlovici 1

 

U Vojlovici živi i pokrajinska poslanica Ivana Rosić. Ona se rado odazvala ovoj akciji i zasadila je svoju trešnju u Janošikovoj ulici.

Početak proleća je divan motiv da se počne ova velika akcija sadnje trešanja u Vojlovici. Ovim želimo da pokažemo da smo društveno odgovorni prema sebi, prema našem okruženju, a prvenstveno prema našoj Planeti. Stručnjaci nas opominju da su narednih deset godina ključne i da je to period u kom još uvek nešto možemo da učinimo i sačuvamo našu Planetu. Uzimajući u obzir da se ovogodišnja kampanja Svetskog dana životne sredine tiče restauracije eko sistema mi danas upravo to i činimo sa 500 novih sadnica. Zahvaljujem se Gradu Pančevu i JKP „Zelenilo“, jer su podržali inicijativu MZ Vojlovica da naše mesto oplemenimo i ozelenimo, rekla je Ivana Rosić.

Miša Črjepok iz Vojlovice je prijatno iznenađen ovom akcijom.

Ovo je jako lepa akcija, posebno što se sadi čak 500 sadnica trešanja. Prezadovoljan sam zbog toga. U proleće će ulice u Vojlovici predivno mirisati od cveta trešnje, a posle će biti i ukusnog ploda praktično ispred svake kuće. Nadam se da će svi u Vojlovici brinuti o trešnjama i da će biti lepo, kaže Črjepok.

Prošle godine velike akcije sadnje drveća u saradnji sa građanima organizovane su u naseljima Kotež i Vojlovica i na tamiškom keju, a ove godine počelo se od Vojlovice. Do kraja godine biće još nekoliko akcija sadnje drveća na drugim lokacijama u Pančevu.

Janosikova ulica sadnja tresanja 1

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...