Barske kornjače su zaštićena vrsta Barske kornjače su zaštićena vrsta pannon.rtv

Barske kornjače su ugrožene u Vojvodini

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Članovi Ekološkog društva "Arkus" iz Bačke Topole pronašli su iznemoglu barku kornjaču u Malom Iđošu. Pružili su joj neophodnu pomoć i još jednom podsetili da ukoliko pronađete kornjaču u prirodi najbolje bi bilo da kontaktirate Zoološki vrt na Paliću koji ima Prihvatilište za divlje životinje ili da se obratite članovima Ekološko društvo „Arkus" iz Bačke Topole.

Endre Lenard, član Ekološkog društva "Arkus" iz Bačke Topole upozorava da su putevi pored reka i jezera opasni za barske kornjače, kao i druge vrste divljih životinja, jer često vozači voze prebrzo i ne obraćaju pažnju da li ima sitnih divljih životinja na putu.

 

Barska Kornjača2

 

Da podsetimo, barske kornjače koje se nalaze u Vojvodini ugrožena su vrsta zbog nestanka staništa, uticaja saobraćaja, kao i uticaja poljoprivrede. Zbog brzog smanjivanja brojnosti populacije, barske kornjače uživaju zaštitu na međunarodnom i nacionalnom nivou, a u Srbiji su strogo zaštićene.

 

Barska Kornjača6

 

Lenard objašnjava da barske kornjače tokom marta traže mesto za polaganje jaja i onda nastaju problemi, jer uglavnom pored reka i jezera nalaze se saobraćajnice i na žalost, često budu pregažene.

Barska kornjača je u srednoj Evropi jedina vrsta kornjače koja živi u prirodi. Ima taman oklop, a obeležje su joj žute tačke na gornjem delu leđa, glave i vrata.

 

Barska Kornjača7

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...