Detalj s naslovne strane Ekopedije broj 8 Detalj s naslovne strane Ekopedije broj 8

Novi broj Ekopedije pred čitaocima Istaknut

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Iz štampe je izašao 8. broj ”Ekopedije”, dečjeg časopisa namenjenog očuvanju životne sredine, koji izdaje Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva.

Pune četiri godine je kako izlazi časopis Ekopedija, s obzirom da izlazi jednom u toku jednog školskog polugodišta.

Gordana Vlajić iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine podseća da se časopis distribuira deci nižih razreda osnovnih škola, uglavnom su to treći i četvrti razredi svih osnovnih škola u Pančevu i u naseljenim mestima. Tema ovog broja bila je voda, odnosno „spasite vodu“.

Uvek se trudimo da u Ekopediji pokrijemo jednu određenu temu, a voda do sada nije došla na red. Eko regata Tamiš od ove godine je gradska manifestacija pa je i to bio povod da broj posvetimo vodi. Imamo i rubriku „Časna ekološka“ u kojoj nam je gost Ruža Helać, koja je govorila o rekama o načinima na koje možemo da ih čuvamo, o onima koje su najdragocenije. Imamo i vrlo zanimljivu rubriku koja govori o istraživanju jednog Japanca kako se ponaša voda, odnosno kristali vode koji se zamrznu stvarajući lepe slike kao odgovor na lepo ponašanje, i haotične strukture, kao reakcija na ružne reči, objasnila je Vlajić.

Od ovog broja u Ekopediji je uvedena nova rubrika „Školsko dopisništvo“ i to na icijativu učenika koji redovno dobijaju Ekopediju i koji su se javili putem mejla, šalju informacije o interesantnim ekološkim akcijama u svojim školama.

Prva dopisnica nam je Sofija Maksimović iz škole Vasa Živković koja se prva i javila, pa je tako ona i pokretač rubrike. Tu je i priča o ponovnom susretu s meduzama, tokom Eko regate Tamiš. Meduze su prema nekim istraživanjima čistači vode, što može biti i objašnjenje da je Tamiš postao po kategoriji sada reka u kojoj se može kupati, kaže Gordana Vlajić.

U Ekopediji je i stalna rubrika „Iz zelenog sveta“ u kojoj se deci iznose primeri kako u svetu brinu o zaštiti životne sredine.

U ovom broju naša dopisnica prof. dr Gordana Pešaković iz Amerike, koja već treći put piše za Ekopediju, poslala je zanimljive fotografije i informacije o tome kako se na plažama u Sarasoti, na Floridi u Americi, brinu o bebama kornjača i bebama ptica koje se u pesku na tim plažama izlegu iz jaja. Onda je potrebno da taj kratki, a za mladunce predugi put, od peska do Okeana pređu a da ih niko od turista i kupača ne zgazi i ne uznemiri, kaže Vlajić.

Zora Kolarski iz Udruženja „Ekolibrijum“ je napisala lep tekst o rečnim ribama. Pančevo koji je grad svetskih šampiona i oni se predstavljaju u časopisu. Ovog puta je u Ekopediji predstavljen Marko Roksić, koji je svetski šampion u ribolovu, takođe naš Pančevac.

 

Ekopedija 8

 

Ekopedija se uvek distribuira do čitalaca na isti način, obaveste se škole, pita se koliko učenika ima određeni razred, a ovoga puta se deli četvrtacima. Škole same preuzimaju magazin, postala je navika da u svakom polugodištu u ruke najmlađih stigne novi časopis o ekologiji.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...