Reka Krivaja Reka Krivaja wikipedia.org.rs

Zagađenje reke Krivaje glavni ekološki problem

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Glavni ekološki problem u Bačkoj Topoli, ali i okolnim mestima je zagađenje reke Krivaje. Reka u kojoj su nekada kupali stanovnici Bačke Topole i Malog Iđoša danas je zagađena, bez živog sveta, stalno se šire neprijatni mirisi, a kako pojedini ekolozi tvrde nestale su žabe i ribe.

Među najveće zagađivače spadaju pojedine firme iz Bačke Topole koje ne poseduju prečistače i ispuštaju otpad direktno u reku. Prema srpskim zakonima do 2025. godine morali bi da ugrade prečistače.

Da podsetimo, mediji su o tome i pisali, Pokrajinska vlada opštinama Bačka Topola i Mali Iđoš odobrila je sredstva za izgradnju prečistača i tome se očekuje značajno smanjenje zagađenja životne sredine.

 

krivaja 1

 

Pored toga, problem je neizgrađena kanalizaciona mreža. Kako bi se stalo na put zagađenju životne sredine, čelnici Opštine Bačka Topola realizuju mnogobrojne projekte među kojima je i izgradnja prečistača, ali i kolektorske mreže.

Predsednik Opštine Bačka Topola, Adrian Satmari objašnjava da sa mnogim projektima paralelno se gradi i glavni kolektor u Bačkoj Topoli.

Završena je deonica od oko 420 metara između ulica „Boljai Farkaš" i kasarne, a projekat zajednički su finansirali Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i opština Bačka Topola. Vrednost projekata je oko 16 miliona dinara i uveliko se radi na pripremi planske dokumentacije za proširenje kanalizacione mreže. Posao nije lak, ali ćemo ga odraditi i ukoliko obezbedimo sredstva po konkursima možemo očekivati 2022. godine i realizaciju, rekao je Adrian Satmari.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...