Članica Gradskog veća Pančeva resorno zadužena za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, Katarina Banjai, predstavila je Mere za unapređenje kvaliteta vazduha u Pančevu Članica Gradskog veća Pančeva resorno zadužena za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, Katarina Banjai, predstavila je Mere za unapređenje kvaliteta vazduha u Pančevu Grad Pančevo

Članica Gradskog veća Katarina Banjai predstavila Mere za unapređenje kvaliteta vazduha u Pančevu

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

PANČEVO - Članica Gradskog veća Pančeva resorno zadužena za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, Katarina Banjai, predstavila je Mere za unapređenje kvaliteta vazduha u Pančevu.

Grad Pančevo i UNDP (Razvojni program Ujedinjenih nacija) su krajem prošle godine potpisali ugovor za realizaciju projekta mere za unapređenje kvaliteta vazduha u Pančevu.

„Ovaj projekat je deo projekta EU za Zelenu agendu u Srbiji koji uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i resornog ministarstva sprovodi UNDP u saradnji sa ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom. Mera sa kojom smo mi konkurisali na tom projektu je bolja kontrola ambrozije, jer nam je zaista važno da polen ove biljke držimo pod kontrolom. Za to postoje dva razloga, prvi je zato što polen ambrozije izaziva alergijske reakcije kod velikog broja ljudi, a drugi razlog je zato što ambrozija spada u prirodne emitere PM čestica“, kaže Banjai.

U okviru ovog projekta planirana je nabavka savremenije opreme, mehaničko uklanjanje ambrozije, monitoring polena i promotivne aktivnosti.

„Oprema je već nabavljena i obuhvata razne vrste kosačica i trimera koje već koristi Javno komunalno preuzeće „Zelenilo“ i oni su već počeli sa mehaničkim uklanjanjem, a plan je da to uklanjanje, odnosno košenje neuređenih zelenih površina traje sve do septembra. Monitoringa polena, je naša redovna aktivnost koju sprovodimo još od 2010. godine, s tim što će se sada akcenat staviti na polen ambrozije sa ciljem da se pokažu efekti košenja. Takođe, pomenula sam i promotivne aktivnosti, one se odnose na promotivnu kampanju u digitalnom obliku putem društvenih mreža u vidu video materijala, o tome kako i kada ukloniti ambroziju u svom domaćinstvu. Ista tema biće i u okviru terenske kampanje, koja će obuhvatiti javnu prezentaciju u Pančevu i u svih devet naseljenih mesta“, rekla je Katarina Banjai.

Planirano trajanje ovog projekta je do decembra ove godine i njegova vrednost je 86.000 dolara, pedeset odsto te vrednosti su sufinansirajuća sredstva, a ostalih pedeset procenata finansira Grad Pančevo iz budžeta.

„Mi smo planirali 8.000.000 dinara za mehaničko uklanjanje ambrozije, 12.000.000 dinara za hemijski tretman ambrozije i 3.500.000 dinara za monitoring polena. Grad Pančevo svake godine, izdvaja značajna sredstva i preduzimaju se razne mere koje definitivno daju rezultate, jer se vidi taj opadajući trend. Ukoliko posmatramo period od pet godina, možemo videti da su koncentracije polena ambrozije u vazduhu dvostruko manje, a ja znam da će i ovaj projekat dodatne uticati da se te koncentracije dodatno smanje“, zaključila je članica Gradskog veća Katarina Banjai.

 

1 min

2 min

za fb.zavod min

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...