Glavni cilj ovog projekta je osnažiti predškolske ustanove i škole da realizuju aktivnosti usmerene ka održivom razvoju i da svojim primerom motivišu širu društvenu zajednicu da postane svesna važnosti očuvanja različitih biljnih i životinjskih vrsta, šuma, pitke vode i drugih voda Glavni cilj ovog projekta je osnažiti predškolske ustanove i škole da realizuju aktivnosti usmerene ka održivom razvoju i da svojim primerom motivišu širu društvenu zajednicu da postane svesna važnosti očuvanja različitih biljnih i životinjskih vrsta, šuma, pitke vode i drugih voda Z.M.

Zelena akcija: Ka zelenijem svetu

  • Objavljeno u
  • Autor  www.ecofeminizam.com

SUBOTICA - Uzbudljivo putovanje kroz ekološku avanturu započelo je u martu 2023. godine kada je Predškolska ustanova "Naša radost" iz Subotice pokrenula globalni projekat nazvan "Zelena akcija" (Green Action).

Ovaj projekat je okupio škole i predškolske ustanove iz različitih zemalja poput Srbije, Hrvatske, BiH, Slovenije, Poljske, Litvanije, Makedonije, Turske, Italije, Portugala, Grčke i Španije. "Zelena akcija" je poslednja faza Erazmus projekta pod nazivom "Children in Action against Climate Change", navodi portal.www.ecofeminizam.com.

Glavni cilj ovog projekta je osnažiti predškolske ustanove i škole da realizuju aktivnosti usmerene ka održivom razvoju i da svojim primerom motivišu širu društvenu zajednicu da postane svesna važnosti očuvanja različitih biljnih i životinjskih vrsta, šuma, pitke vode i drugih voda. Pod sloganom "Misli globalno, djeluj lokalno", učesnici projekta postaju zagovornici promena i preduzimaju konkretne akcije. Rezultati projekta su medijski vidljivi tokom posljednje dve nedelje, što podiže svijest građana i lokalne zajednice.

 

zelena akcija

 

Projekat se također sprovodi putem eTwinning platforme, gdje učesnici komuniciraju i dele materijale. Tokom trajanja projekta, Nataša Vrapčević, ambasador Klimatskog pakta EU, održala je vebinar pod nazivom "Uloga obrazovanja u smanjenju uzroka i efekata klimatskih promjena".

Većina materijala kreiranih tokom projekta je dostupna online putem platformi poput Padleta, Linoit panela i Tinglinka. Vaspitači iz Predškolske ustanove "Naša radost" (vrtići "Pera Detlić", "Zvončica", "Šumica", "Visibaba", "Balončići", "Kolibri", "Palčica" i "Lastavica") su zajedno sa decom izradili plakate koji su postavljeni na javnim mjestima u Subotici. Cilj ovih plakata je da privuku pažnju građana, da ih pogledaju i informišu se o načinima na koje mogu sprečiti efekte i uzroke klimatskih promena, kao i o ugroženim biljkama i životinjama u našem regionu. Također, građani se pozivaju da se pridruže malim akcijama.

 

353093193 933904257717659 2267971151812467990 n

 

Nekoliko plakata je nastalo tokom zajedničkih radionica dece i vaspitača koji su učestvovali u mobilnosti u okviru projekta "Children in Action against Climate Change" u aprilu 2023. godine (Poljska, Turska, Španija i Grčka).

U prvoj nedelji juna, četiri vaspitačice iz Rijeke i Viškova došle su na radnu praksu u Predškolsku ustanovu "Naša radost" i donele plakate koje su kreirale sa decom iz svojih vaspitnih grupa. Njihovi plakati su također postavljeni na javnim mjestima u našem gradu.

 

zelena akcija 3

 

Ovaj projekat predstavlja inspirativan primer kako se deca i odrasli zajedno mogu angažovati u zaštiti okoline i borbi protiv klimatskih promjena. Kroz "Zelenu akciju", mali koraci postaju velike promene, a svaki pojedinac ima priliku da doprinese stvaranju održivijeg i zelenijeg sveta.

Izvor: www.ecofeminizam.com

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...