Ovako je bilo na radionici u Pančevu Ovako je bilo na radionici u Pančevu Z.M.

Radionica za decu: nova saznanja i iskustva iz oblasti zaštite namirnica i životne sredine

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

U Institutu „Tamiš“ u Pančevu 9. jula je održana zanimljiva radionica za decu i odrasle na temu očuvanja namirnica i životne sredine. Ova radionica koju su zajednički organizovali renomirani pančevački institut i Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ omogućila je prisutnima nova saznanja i iskustva iz ovih oblasti, inače veoma važnih za naš zdrav život.

Moderator radionice bila je dr Violeta Mickovski-Stefanović, savetnica u Institutu „Tamiš“, koja je u uvodnom izlaganju istakla važnost očuvanja životnih namirnica koje koristimo u svakodnevnom životu, njihovom pakovanju odnosno ambalaži, kao i o njihovoj zaštiti prilikom prerade.

Posebnu pažnju za ovu temu pokazali su najmlađi članovi pančevačkog Udruženja Slovenaca koji su imali veoma zanimljivu interakciju sa moderatorom.
Nakon uvodnog predavanja koje je bilo namenjeno najmlađima, program je nastavljen predavanjem za starije članove.

 

20210709 152202 1

 

Za to vreme deca su imala zadatak da sami osmisle i oslikaju ambalažu za neke životne namirnice po svom izboru. Zadatak je uspešno bio izvršen, a ideje koje su najmlađi predstavili ostavile su veoma jak utisak na moderatora i ostale učesnike.

Ovakvim radionicama, Institut „Tamiš“ i pančevačko Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“, žele da prošire svest o važnosti zaštite ne samo životnih namirnica koje koristimo u svakodnevnom životu, već i o zaštiti životne sredine koja je iz godine u godinu sve ugroženija, prvenstveno nemarom ljudskog faktora. Veoma me raduje nivo znanja, a pogotovo interesovanja najmlađih za teme koje smo danas obrađivali. Sistem zaštite životnih namirnica i životne sredine u Sloveniji je jedan značajan pokazatelj i putokaz koji bi trebalo da sledimo. Slovenija koja ima blizu 60 procenata teritorije pod šumama i koja je pre neku godinu proglašena za najčistiju zemlju na svetu svakako treba da nam bude zemlja za primer, istakla je dr Violeta Mickovski-Stefanović.

 

20210709 152902 1

 

Saradnja Instituta „Tamiš“ i Udruženja „Logarska dolina“ će se nastaviti krajem avgusta za kad je planirana nova radionica namenjena najmlađima. Tema radionice će biti proizvodnja karamela, omiljenih dečjih slatkiša.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...