Dejan Radivojev i Dragana Ristić na predavanju u Pančevu Dejan Radivojev i Dragana Ristić na predavanju u Pančevu Srbija moj dom

Pančevo: tribina o održivoj mobilnosti i alternativnim vidovima prevoza

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Tribina pod nazivom "Održiva mobilnost - misli danas za bolje sutra“ organizovana je danas u Gradskoj upravi grada Pančeva povodom Evropske nedelje mobilnosti.

Na tribini su učestvovali stručnjaci iz oblasti održive mobilnosti i svojim predavanjem publiku uputili u sam pojam održive mobilnosti, ali i u stanje u ovoj oblasti u Srbiji i Evropi. Predavanju su prisustvovali učenici Mašinske i Tehničke škole iz Pančeva, ali i drugi građani.

Tribinu je otvorila Vesna Petković-Borovnica, zamenica sekretarke Sekretarijata za zaštitu životne sredine, a nakon nje su ispred suorganizatora, Udruženja „Srbija, moj dom“, govorili Dejan Radivojev koordinator manifestacije i Dragana Ristić.

Prvo predavanje pod nazivom Održiva urbana mobilnost je održao Vladimir Đorić, docent na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu koji je napravio uvod u održivu urbanu mobilnost i predstavio pojam održive mobilnosti i drugih pojmova u ovoj oblasti kako bi svi prisutni bolje razumeli predstojeća predavanja.

Klara Danilović, savetnica za urbanizam, stanovanje i izgradnju u udruženju Stalna konferencija gradova i opština održala je predavanje pod nazivom Počeci planiranja održive urbane mobilnosti u Srbiji.

 

0 preda na konf u pvo

 

Nakon ovog predavanja prisutnima se obratio master inženjer saobraćaja Dejan Radivojev, doktorant na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu koji je održao predavanje na ovogodišnju temu Evropske nedelje mobilnosti ,,Multimodalnost“ i predstavio moguće kombinacije alternativnih načina prevoza. Osnovni cilj ovog predavanja je bio pokazati kako do željenog odredišta doći korišćenjem alternativnih vidova prevoza, a ne putničkim automobilom.

Šta je pametan grad i primere pametnih i održivih gradova prikazala je Ana Mitić Radulović, licencirani arhitekta i planer ispred CEUS-a (strukovno udruženje arhitekata i planera posvećenih multidisciplinarnom istraživanju, inovacijama i razvoju).

Car:go-inovativnost na delu je tema narednog predavanja koje su održali predstavnici startapa Car:go. Oni su predstavili svoj projekat i predstavili kakve su probleme do sada imali kao i svoje planove u budućnosti.

Udruženje parkirališta Srbije trenutno sprovodi projekat ,,Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj“. Oni su predstaviti svoj projekat i osvrnuli se na to koliko nam je važno da sačuvamo životnu sredinu i da automobil koristimo isključivo u slučaju nužde.

 

0 prisutni na konf u pvo 20 9

 

Ovogodišnju Evropsku nedelju mobilnosti organizovali su Udruženje građana “Srbija, moj dom” i Sekretarijat za zaštitu životne sredine Pančevo.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...