Prva akcija uništavanja ambrozije počeće 28. jula Prva akcija uništavanja ambrozije počeće 28. jula Opština Alibunar

Počinje uništavanje ambrozije na teritoriji Opštine Alibunar

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Opština Alibunar i ove godine sprovodi akciju uništavanja ambrozije na svojoj teritoriji. Uništavanje ambrozije se vrši na površinama javne namene, vlasništva Republike Srbije, odnosno korisnika opštine Alibunar, kako u samim naseljima tako i po obodnim delovima naselja.

Uništavanje ambrozije se ne vrši na poljoprivrednom zemljištu.

Postupak uništavanja ambrozije obuhvata mapiranje terena pod ambrozijom (obilazak površina terenskim vozilom) i hemijsko tretiranje (prskanje ručnim prskalicama određenim dozvoljenim hemijskim preparatima za tu namenu).

Postupak uništavanja će se obavljati u dva tretmana. Prvo tretiranje ambrozije počinje od 28. jula. Vreme uništavanja je pre punog cvetanja biljke (avgust) da bi se sprečilo rasejavanje polena i kasnije semena.

Postupak uništavanja ambrozije na teritoriji Opštine vrši ovlašćeno pravno lice po sprovedenoj javnoj nabavci – EKO SAN PLUS Beograd.

Ambrozija prvenstveno nastanjuje neuređeno i zapušteno zemljište.

Mole se građani da daju svoj doprinos u uništavanju ove štetne biljke tako što će redovno održavati zelene površine ispred svojih stambenih objekata kao i zelene površine u svojoj parceli u smislu redovnog košenja. Preporuka je da se košenje vrši nisko, do 5 cm iznad zemlje, u suprotnom, izrasta ponovo u roku od 20 dana.

Najefikasniji način uništavanja je čupanje iz korena, ali i negovanje niskog rastinja utiče na njeno zatiranje.

Ne dozvoliti masovno javljanje ovog korova zbog dobrobiti svih nas građana, prvenstveno našeg zdravlja. Poznato je da se štetnost ambrozije ogleda u alergenim svojstvima polena biljke. Alergijska reakcija se prvenstveno javlja na gornjim disajnim putevima. Otežano disanje i pojačana sekrecija su osnovni oblici ispoljavanja alergije koja može u nekim situacijama preći u asmatične napade. Jedan od simptoma alergije je i osetljivost očiju: peckanje i otečenost kapaka.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...