Ovaj rezervat je i stanište retkih biljnih i životinjskih vrsta, od kojih su neke veoma ugrožene i nalaze se na svetskoj Crvenoj listi, kao stepske vrste glodara – tekunica i slepo kuče čije je stanište na Spasovini Ovaj rezervat je i stanište retkih biljnih i životinjskih vrsta, od kojih su neke veoma ugrožene i nalaze se na svetskoj Crvenoj listi, kao stepske vrste glodara – tekunica i slepo kuče čije je stanište na Spasovini Z.M.

I to je Južni Banat: Plutajuća ostrva u rezervatu Kraljevac – redak prirodni fenomen (FOTO)

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

DELIBLATO - U južnom delu Banata, na rubu Deliblatske peščare nalazi se Specijalni rezervat prirode „Kraljevac“, kompleks koji obuhvata tri ekološke celine Obzovik, Spasovinu i Kraljevac.

„Obzovik“ je dolina nastala rečnom erozijom, „Spasovinu“ čine pašnjak i jezero od 170 hektara, a treću celinu - vodotok „Kraljevac“ koje se naslanja na Deliblatsku peščaru. O ovom rezervatu prirode, proglašenom pre četrnaest godina za zaštićenu zonu prve kategorije, stara se Udruženje sportskih ribolovaca "Deliblatsko jezero" iz Deliblata.

 

3 kraljevac

 

Prvi podaci o postojanju jezera Kraljevac datiraju još iz 1564. godine. Tada se se po prvi put piše o postojanju vode na mestu gde je danas jezero. Nekada je to bila močava ili kako meštani kažu rit. 1983. godine izgrađena je brana, podigao se nivo vode i nastalo je Deliblatsko jezero ili Kraljevac.

 

0a kraljevac

 

Spajanjem sva tri stara jezera dobili smo ovako veliko jezero od 172 hektara. Samo jezero ima 12 izvora u jezeru i 8 pored, od toga su tri pijaće vode od koje se snabdevamo. Zato mi nemamo problem sa nivom vode i protokom, kaže upravnik Specijalnog rezervata prirode „Kraljevac“ Aleksandar Sarmeš.

Ovde je izuzetno bogata flora i fauna i to na malom području. Deliblato je jedino mesto koje može da se pohvali da ima čak dva rezervata prirode, Deliblatsku peščaru i jezero Kraljevac, gde se mogu pronaći biljke i životinje čije je poreklo od pre nekoliko vekova.

 

kraljevac foto udruzenje slovencac

 

Tu su barska kornjača i barska paprat, to je najveća nalazište u Srbiji i datira još iz ledenog doba. Nama je najinteresantija mrguda, jer smo ribolovci, ribica koja je stara više od 25 miliona godina, svi zainteresovani mogu da pročitaju interesantne podatke o njoj. Ona se zadržala ovde u Kraljevcu, a od 2015. godine vršimo konstantni monitoring i upravo smo krenuli u proširenje jezera, jer se ova riba pojavila čak kod brane, navodi Sarmeš.

 

0b kraljevac

 

U Kraljevcu možete videti i jedan redak prirodni fenomen – plutajuća ostrva koja se pomeraju usled svakog jačeg vetra. Najveće od njih prostire se na 2,5 hektara. Sličan fenomen postoji još samo na Vlasini.

Ovaj rezervat je i stanište retkih biljnih i životinjskih vrsta, od kojih su neke veoma ugrožene i nalaze se na svetskoj Crvenoj listi, kao stepske vrste glodara – tekunica i slepo kuče čije je stanište na Spasovini.

 

0 kraljevac plutajuce ostrvo

 

Mnogi ne znaju da se na obroncima „Deliblatske peščare“ nalazi ovaj rezervat. Sprovođenjem propisanih mera zaštite obezbeđuje se očuvanje reliktnih biljnih zajednica močvarne paprati i barske ive, kao i prirodnih retkosti koje su tu prisutne, kao na primer, tekunica i slepo kuče koje su skoro potpuno nestale na drugim područjima.

Da bi se očuvala plivajuća ostrva vodotoka Kraljevac i vodena okna koja predstavljaju odgovarajuće stanište faune riba i migratornih vrsta ptica močvarica, kao i stanište za gnežđenje retkih i ugroženih vrsta ptica vodenih staništa kao što su pčelarice, bregunice, ćubasti gnjurac, patka crnka, eja močvarica, belobrada crna čigra, gak, patke njorke i druge vrste važno je da se ulože dodatni napori ljudi koji žive u ovom delu Banata i da se ne dozvoli ugrožavanje ovih prirodnih specifičnosti koje u Deliblatu postoje.

 

2 kraljevac

 

Studenti Biološkog fakulteta iz Novog Sada leti dolaze na desetak dana na praksu na Kraljevac, istražuju područje, jer u ovom prirodnom dobru nisu svi segmenti dovoljno istraženi za ovo kratko vreme otkako je proglašen rezervatom.

Ovo izuzetno mirno mesto nalazi se i na turističkoj karti opštine Kovin. Ovde uz posebnu dozvolu može da se peca, a organizuju se i različite manifestacije i kampovi.

 

1 kraljevac

 

Uredbom o zaštiti Specijalnog rezervata prirode „Kraljevac“ koju je 13. februara 2009. godine donela Vlada Republike Srbije, deo područja Deliblatske peščare, na lokalitetima zvanim Obzovik, Spasovina i Kraljevac, stavljeno je pod zaštitu kao Specijalni rezervat prirode "Kraljevac" i prirodno dobro od izuzetnog značaja. Na ovom području uspostavljena je zaštita kako bi se očuvale prirodne vrednosti različitih ekosistema tri prostorne celine u okviru dobra: Obzovik (dolina nastala rečnom erozijom), Spasovina (pašnjačka površina na lesnoj terasi) i deo vodotoka Kraljevac.

 

pokrajinski sekretarijat apv informisanje

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta koji sufinansira Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i verske zajednice.
Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...