Ministarka kulture je istovremeno u okviru festivala slovačkog naivnog slikarstva otvorila i izložbu „Reformatori slovenske pismenosti i jezika kod slovenskih naroda u Evropi“ Ministarka kulture je istovremeno u okviru festivala slovačkog naivnog slikarstva otvorila i izložbu „Reformatori slovenske pismenosti i jezika kod slovenskih naroda u Evropi“ Ministarstvo kulture

UNESKO prihvatio kandidaturu slovačkog naivnog slikarstva za reprezentativnu listu, odluka sledeće godine

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

KOVAČICA - Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković istakla je danas u Kovačici, na svečanom otvaranju 2. Festivala slovačkog naivnog slikarstva u Srbiji, da je Unesko prihvatio kandidaturu Srbije da slovačko naivno slikarstvo upiše na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, kao i da očekuje da će konačna odluka biti doneta tokom 2024. godine.

Sa velikim zadovoljstvom mogu da vas obavestim da je Unesko prihvatio ovu kandidaturu, da je naša nominacija uspešno prošla prvu fazu ocenjivanja i da je trenutno u drugoj fazi razmatranja. Konačna odluka biće doneta tokom 2024. godine i sa velikim i realnim optimizmom očekujemo završetak ovog procesa, istakla je Gojković obraćajući se na otvaranju festivala.

Ministarka kulture je istovremeno u okviru festivala slovačkog naivnog slikarstva otvorila i izložbu „Reformatori slovenske pismenosti i jezika kod slovenskih naroda u Evropi“, autorke Vieroslave Svetlik koja je organizovana u saradnji sa Forumom slovenskih kultura, međunarodnom organizacijom koja radi na promociji kulture zemalja slovenskog prostora.

Gojković, koja je i predsedavajuća Upravnog odbora ovog Foruma, rekla je da današnji događaj objedinjuje dva veoma važna aspekta rada Ministarstva kulture Republike Srbije - međunarodnu saradnju i afirmisanje kulturne raznolikosti.

 

u kovacici otvaranje

 

Maja Gojković je podsetila da se u okviru izuzetno brojnih, kvalitetnih i sadržajnih aktivnosti Foruma slovenskih kultura koji, između ostalog, vredno radi na promociji i afirmaciji jezika i kulture slovenskih naroda, posebno ističe edicija 100 slovenskih romana kao i da će za dva dana u Beogradu biti predstavljen još jedan vredan projekat „Transformacija“ čija ideja vodilja je da se kroz modni dizajn povežu slovenske kulture i njihovo bogato kulturno nasleđe.

Današnjom izložbom zajedno nastavljamo da što više učinimo vidljivom i prepoznatljivom kreativnost slovačke zajednice u Kovačici. Pred nama je, viđeno očima umetnika, 12 artefakata od izuzetnog umetničkog i simboličkog značaja, koji govore o velikanima koji su svoje istorijsko delo ugradili u temelje kultura naših naroda, dodala je Gojković.

Ova izložba, kako je rekla, još jednom potvrđuje da nas kultura neumitno spaja i podstiče da se još bolje upoznamo, da je ona i način da i ono u čemu se razlikujemo iskoristimo kao bogatstvo različitosti i osnovu za stvaranje još jačih niti među našim zemljama i narodima.

 

maja gojkovic kovacica

 

Upravo umetnički prikaz reformatora naših jezika na ovim tradicionalnim šamlicama pokazuje da nas vežu mnogobrojne sličnosti. Verovatno najvažniji iskorak ove izložbe jeste da zajedno sačuvamo sećanje na reformatore naših jezika, svesni njihovog ogromnog značaja, naglasila je Gojković.

Ističući da je jezik i kuća u kojoj živi kultura jednog naroda i po kojoj se on prepoznaje, a da su njegovi reformatori istinski geniji koji su modernizovali naše jezike i značajno uticali na stvaranje i očuvanje naših nacionalnih identiteta i kultura, Gojković je ukazala da je njihov rad nemerljivo doprineo povezanosti naših tradicija, savremenog stvaralaštva i svakog budućeg umetničkog izraza.

Stojeći pred ovim delima naivne umetnosti shvatamo da je ona istovremeno i kvalitetna i mudra, i da predstavlja iskreni i autentični izraz života jedne zajednice, napomenula je Gojković.

 

kovacica

 

Ministarka je dodala da zbog svega toga, ali i zato što je univerzalno razumljiva, naivna umetnost neprestano izaziva stalnu fascinaciju u svakom delu sveta.

Umetnost kroz svoju istoriju nastoji da prikaže život, a naivno slikarstvo je dokaz da umetnost nije samo prikaz života, već način života, i to je njegova dodatna vrednost, rekla je Gojković.

Konstatujući da je ova izložba most između na prvi pogled različitih kultura, i u isto vreme uverljivi dokaz njihovog jedinstva, Gojković je izrazila uverenje da će oplemeniti srca posetioca, podariti trenutke nezaborava i probuditi skrivene emocije koje samo umetnost može da otkrije.

U okviru Festivala predstavljen je i Bukvar slovačkog naivnog slikarstva u Srbiji autora Juraja Hamara. Svečanom otvaranju Festivala prisustvovali su predsednik opštine Kovačica Haroslav Hrubik, direktorka Foruma slovenskih kultura Andreja Rihter, ambasador Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre i ambadador Slovačke Republike Fedor Rosoha.

 

otvaranje festivala u kovacici

 

Festival je nastavljen uz prigodan program u domu Njemčekovih, kući graditelja violina, dok je treći festivalski dan održan danas u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka gde je održana konferencija na temu Naivno slikarstvo slovačke manjine u Srbiji kao predmet intresovanja mladih istraživača u oblastima humanistike i društvenih nauka u slovenskim zemljama.

Slovačko naivno slikarstvo - u fokusu konferencije u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka

U Republičkoj ustanovi kulture Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka održana je konferencija Naivno slikarstvo slovačke manjine u Srbiji kao predmet intresovanja mladih istraživača u oblastima humanistike i društvenih nauka u slovenskim zemljama, povodom drugog Festivala slovačke naivne umetnosti u Srbiji, uz prisustvo mnogobrojne publike i zvanica iz sveta kulture.

Konferenciju je otvorio Vladan Cerović, direktor Zavoda istakavši da je slovačka nacionalna manjina u naivnom slikarstvu važan izvor za proučavanje etničkog i kulturnog identiteta Slovaka u Srbiji, i da Zavod želi da svojom podrškom istakne sve aspekte ove značajne kulturne baštine.

 

naivno slikarsstvo 2 min


Goran Milašinović, predsednik Nacionalne komisije Srbije za saradnju sa Uneskom, je navodeći aktivnosti komisije na planu očuvanja kulturnog nasleđa i predstavljanja multikulturnog društva kao što je naše, istakao značaj veze između naivnog slikarstva i očuvanja maternjeg jezika, kao posebne ekspresije o životu kroz slike koje imaju svoju bogatu priču.

Učesnica konferencije Andreja Rihter, direktorka Foruma slovenskih kultura iz Ljubljane predstavila je programe Foruma i istakla je da je izuzetno važna saradnja slovenskih zemalja, posebno kada je u pitanju predstavljanje i učestvovanje u međunarodnim projektima i u institucijama Evropske unije i Uneska.

Okupljenima se obratio i Pavel Babka, osnivač Galerije i fondacije Babka i pokretač ideje KO JE KO? u naivnoj umetnosti slovenskih zemalja u Evropi koji je naglasio da su u svim slovenskim zemljama isti problemi kada je reč o naivnom slikarstvu, a pre svega oni se odnose na potrebu da istraživači i istoričari umetnosti uzmu u obzir naivnu umetnost u svojim naučnim, teorijskim i istraživačkim radovima, kako bi dobila mesto koje zaslužuje.

U svom obraćanju Danijela Filipović, rukovodilac Centra za nematrijalno kulturno nasleđe Srbije, istakla je na koji način je moguće povezati naučno istraživački rad i nematerijalno kulturno nasleđe u cilju očuvanja naivnog slikarstva i posebno naglasila značaj Unesko Konvencije o nematerijalnom kulturnom nasleđu koja predstavlja sistem koji obezbeđuje aktivno delovanje u oblasti nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Publici se obratio i Juraj Hamar, šef katedre za estetiku Univerziteta Komenskog, direktor SLUK-a i predsedavajući Saveta Ministarstva kulture Slovačke za zaštitu nematrijalnog kulturnog nasleđa, koji se posebno osvrnuo na značaj digitalizacije u čuvanju i promociji slovačke naivne umetnosti, kao i na značaj obrazovanja mladih i uključivanje u programe i projekte koji se odnose na očuvanje kulturnog nasleđa.

Senka Vlahović, umetnička direktorka Banatskog kulturnog centra Novo Miloševo predstavila je kulturni centar i istakla značaj saradnje ovog centra sa Galerijom i Fondacijom Babka. Jedan od zajedničkih uspešnih projekata projekata je učestvovanje na Bijenalu ilustracija u Bratislavi, gde su se predstavili savremeni ilustratori knjiga za decu, a među njima su i najznačajniji slikari i ilustratori iz Kovačice.

Svi učesnici složili su se da su na polju naivne umetnosti važna istraživanja usmerena na nove načine i forme očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa, kao i da je neophodno povezati institucije i praksu.

 

naivno slikarstvo 1 min

 

U sklopu Konferencije u Galeriji Zavoda otvorena je i izložba Jubilarci slovačkog naivnog slikarstva u Srbiji, koja prikazuje slike iz svakodnevnog života, običaje, priče o životu na selu, često ne onako kako je sada, već kako je to nekad bilo. Slikari iz Kovačice koji slave svoje jubileje sa gospođom Rihter predstavili su publici svoja dela i pozvali sve zainteresovane da u narednom periodu pogledaju ova značajna umetnička dela.

Izložba Jubilarci slovačkog naivnog slikarstva u Srbiji biće otvorena u Galeriji Zavoda od 5. do 13. septembra u periodu od 9 do 16 časova. Ulaz je besplatan.

 

pokrajinski sekretarijat apv informisanje

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta koji sufinansira Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i verske zajednice.
Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...