Pred žirijem je bio izuzetno težak zadatak, ali su za najbolju učesnicu festivala proglasili Vanesu Krecu iz Uzdina Pred žirijem je bio izuzetno težak zadatak, ali su za najbolju učesnicu festivala proglasili Vanesu Krecu iz Uzdina RTV OK

Biser Kovačice: Festival rumunske zabavne muzike „Mladost peva“ u Uzdinu

  • Objavljeno u
  • Autor  O.Karagunović

UZDIN - Tradicionalni festival rumunske zabavne muzike „Mladost peva“ održan je 26. novembra u Uzdinu. Na 34. izdanju festivala učestvovalo je 11 solista.

Prvo mesto u kategoriji interpretacija osvojila je Vanesa Krecu iz Uzdina. Prvo mesto za kompoziciju osvojila je Kristina Dalea iz Uzdina, a najbolji tekst napisala je Klaudija Šubonj takođe iz Uzdina.

Duga tradicija festivala najbolje govori o njegovoj utemeljenosti u kulturni i pevački milje opštine Kovačica, i ne samo opštine Kovačica.

U ime Opštine Kovačica, učesnika ovog festivala, pozdravio je Petar Višnjički, zamenik predsednika opštine.

Višnjički je, otvarajući festival, istakao da je „Mladost peva“ jedinstven festival u celoj Srbiji, i da zbog toga podrška Opštine Kovačica neće izostati svima onima koji žele da rade na njegovom daljem omasovljenju, kao i da Muzička omladina, kao organizator festivala, može uvek računati na Opštinu kao sigurnog partnera.

Upoređujući ovaj, sa sličnim festivalima van opštine Kovačica, Višnjički je rekao da „niko nema takvu organizaciju, takmičare, žiri, talente i publiku, kakvu ima „Mladost peva“ u Uzdinu.“

 

petar visnjicki

 

Potom je, uz pratnju orkestra Aleksandra Dujina iz Novog Sada, nastupilo 11 mladih takmičara i takmičarki, svi sa izuzetnim pevačkim kvalitetima, tako da je pred žirijem bio izuzetno težak zadatak, da bi za najbolju učesnicu festivala proglasio Vanesu Krecu iz Uzdina.

Festivalu su prisustvovali Daniel Bala, savetnik u Generalnom konzulatu Rumunije u Vršcu, Adrian Borka, pokrajinski Sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, Marius Ramijanc, šef Odeljenja za kulturu Nacionaolnog saveta rumunske nacionalne manjine, kao i Stelian Balan, zamenik predsednika Skupštine opštine Kovačica.

Festival „Mladost peva“ pomogli su Ministarstvo kulture Srbije, pokrajinski Sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, pokrajinski Sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice, Opština Kovačica, Nacionalni saveta rumunske nacionalne manjine, Odeljenje za Rumune van granica, Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna, Rumunska pravoslavna crkva u Uzdinu i brojni privredni subjekti.

Natpis Sufinansira Opstina Kovacica

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...