Maketa Pančevačke tvrđave će biti u stalnoj postavci Narodnog muzeja Maketa Pančevačke tvrđave će biti u stalnoj postavci Narodnog muzeja Z.M.

U Narodnom muzeju predstavljena maketa Pančevačke tvrđave

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

PANČEVO - Današnje Pančevo nastalo je na temeljima velike tvrđave podignute početkom 18. veka od strane Habsburške monarhije. O njoj se nedovoljno zna, a na osnovu malobrojnih mapa i podataka iz tog vremena napravljena je maketa koja dočarava njen izgled.

Predstavljena je u Narodnom muzeju Pančeva u sklopu obeležavanja Dana Grada.

Kada je Habsburška vojska novembra 1712. godine preuzela Banat od Turaka Pančevo je bilo palanka ograđena drvenim palisadama sa malobrojnom turskom posadom.
Ubrzo počinje isušivanje močvarnog tla i širenje naselja.

Došlo se do ideje da je Pančevo kao važni tačku na obali Dunava potrebno dodatno utvrditi i onda su Austrijske vlasti odlučile da se napravi nova veća tvrđava po ugledu tadašnje moderne tvrđave, kaže istoričar umetnosti Damir Prašnikar.

 

mapa i maketa pancevacke tvrdajve

 

Ona je imala petougaoni oblik. Konačnan izgled dobija 1720. godine, a postojala je svega dve decenije.

Beogradskim mirom između Habsburške monarhije i Turske 1739. godine Austrijanci su bili u obavezi da sve tvrđave u jednom delu granice poruše do temelja. Ona je planski napravljena, ali je i planski srušena i isečena do nivoa tla, objašnjava direktor Narodnog muzeja Pančeva Miroslav Birclin.

Prilikom građevinskih radova u gradskom parku pronađeni su ostaci tvrđave.

Otkriveni su ostaci temelja zidova od kamena i od opeke u dužini od 4 metra. Pretpostavljamo da je to deo južnog bedema tvrđave. Smatramo da se ona prostirala na području današnjeg gradskog jezgra omeđena ulicama Svetozara Miletića, Branka Radičevića, današnjeg gradskog trga i spuštala se dole prema Tamišu, objasnio je arheolog Vojislav Đorđević.

 

mapa tvrdjave iz 1720

 

Članovi maketarskog kluba Dr Vladimir Aleksić iz Pančeva vođeni željom da njihovi sugrađani saznaju više o ovoj tvrđavi na osnovu malobrojnih mapa i podataka iz tog vremena napravili su njenu maketu koja je izložena u Narodnom muzeju Pančeva.

Maketa će biti u stalnoj postavci Narodnog muzeja. U planu je da se napravi još jedna namenjena najmlađim posetiocima kojom će moći da se poigraju. Kako kažu u Narodnom muzeju, cilj je da se što bolje upoznaju sa izgledom nekadašnje pančevačke tvrđave.

 

maketa pancevacke tvrdajve

 

grad panevo sufinansira

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...