Prethodnih meseci održavali su se protesti zbog zagađenja Krivaje, a tokom jula  Ekološki pokret za sadašnjost i budućnost, Bačka Topola – Bajša, objavio je otvoreno pismo povodom višedecenijskog zagađivanja rečice Krivaje. Prethodnih meseci održavali su se protesti zbog zagađenja Krivaje, a tokom jula Ekološki pokret za sadašnjost i budućnost, Bačka Topola – Bajša, objavio je otvoreno pismo povodom višedecenijskog zagađivanja rečice Krivaje. Ekološki pokret za sadašnjost i budućnost

Krivična prijava protiv odgovornog lica preduzeća iz Bačke Topole zbog zagađenja životne sredine

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

BAČKA TOPOLA - Subotička policija podnela je krivičnu prijavu protiv odgovornog lica preduzeća iz Bačke Topole zbog sumnje da je učinio krivično delo zagađenje životne sredine. Sumnja se da su iz ovog preduzeća u reku, u dužem periodu, ispuštane otpadne vode koje su sadržale povećan nivo toksičnih materija, navodi se između ostalog u saopštenju.


Nakon inspekcijskog nadzora, pokrajinski vodni inspektori konstatovali su da otpadna voda iz ovog preduzeća ne ispunjava standarde Uredbe o graničnim vrednostima emisije zagađujućih materija.

Da podsetim, prethodnih meseci održavali su se protesti zbog zagađenja Krivaje, a tokom jula Ekološki pokret za sadašnjost i budućnost, Bačka Topola – Bajša, objavio je otvoreno pismo povodom višedecenijskog zagađivanja rečice Krivaje. Oni su uputili otvoreno pismo vlastima, inspekcijskim službama, zagađivačima, medijima, građanstvu u vezi sa decenijskim zagađenjem rečice Krivaje ravne ekološkoj katastrofi.

“Pravo na zdravu životnu sredinu garantuje Ustav Srbije, samim tim svi koji svojim činjenjem ili nečinjenjem uništavaju životnu sredinu ugrožavajući zdravlje i život ljudi su odgovorni i krivično, a naročito moralno. Smrad, koji se neprestano širi iz Krivaje u Bajši i povremeno iz Žibela u Bačkoj Topoli, ugrožava fizičko i mentalno zdravlje stanovništva. Eskalacija takvog stanja se postiže u letnjem periodu na velikim temperaturama noću, kada je isparavanje izuzetno intenzivno. Stanovništvo se suočava sa mnogobrojnim krizama poput pandemije, ekonomske krize, moralno-društvene krize, traži mir u svom domu, ali je nemoguće odmoriti se i regenerisati se u nesnosnom smradu koji naročito leti remeti toliko važan san prosečnog čoveka.

Rečica Krivaja je prirodno blago vojvođanske nizije, jasno je da na vodotoku od oko 100 km imamo nastanjena mesta, ona je vekovima izvor života ovdašnjeg stanovništva. Zagađivanje datira iz sedamdesetih godina prošlog veka, međutim, život u njoj je sačuvan sve do 2012. godine. Nakon toga je pretvorena u otvorenu kanalizaciju bačkotopolske opštine, iz koje bez prečišćavanja u nju se više od decenije u velikim količinama uliva gradska kanalizacija i otpadne vode mesne industrije južno od grada. Na udaru tog bahaćenja je najpre selo Bajša i njeno stanovništvo, zatim i Mali Iđoš, Feketić, Lovćenac, Srbobran.

Od prvog enormnog zagađenja u julu 2012. godine redovno su slane prijave lokalnim, pokrajinskim kao i državnim inspekcijskim službama, sekretarijatima, ministarstvima,zavodima. Prijave je pisala MZ Bajša, MZ Mali Iđoš, Opština Mali Iđoš, pojedinci, nevladine organizacije, skupljani su potpisi za peticiju, nakon čega se SO Bačka Topola obavezala da će prioritetno rešavati problem. Organizovane su tribine, sastanci, razgovori, i data obećanja puno puta od strane donosilaca odluka. Izborne kampanje su sadržale obećanje rešavanja ovog problema, ali nakon izbora se to zaboravlja”, navodi se između ostalog u otvorenom pismu.

 

krivaja ekoloski pokret tbt


Oni dalje navode da je izgrađen decenijama najavljivan prečistač komunalnih otpadnih voda, i neke od fabrika su takođe izgradile svoje prečistače. Tokom leta 2022. godine zagađenost rečice se znatno smanjila, toliko da su posledice isparavanja postale podnošljive i tokom letnjih meseci. Smatrali smo to trajnim poboljšanim stanjem, dok početkom leta 2023. godine nije došlo ponovo do stanja koje je trajalo deceniju. Nije potpuno jasno zašto se ispušta otpad u rečicu, ako postoje postrojenja”, piše u otvorenom pismu.

Dalje dodaju:

“Apelujemo na zagađivače, da razmisle kakvu štetu nanose građanima zarad njihovog profita. Apelujemo i na medije, iako su mnogi od njih od početka redovno izveštavali o stanju i zbivanjima o ekološkoj katastrofi na Krivaji. Na žalost, ni česta tematizacija u medijima nije donela rešenje. Ovakvo stanje treba da prestane hitno!”

 

zagašenje krivaje

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...