Radnici JKP "Zelenila" u Pančevu i ovih dana su na terenu Radnici JKP "Zelenila" u Pančevu i ovih dana su na terenu JKP "Zelenilo", Pančevo

U Pančevu sezona sadnje još uvek traje: JKP Zelenilo zasadilo blizu 5.000 sadnica drveća

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

PANČEVO - Sezona sadnje drveća na javnim zelenim površinama grada Pančeva traje neprekidno od novembra prošle godine sve do sada, saznajemo u JKP „Zelenilo“ Pančevo. U ovom preduzeću kažu da zbog toga što je zima ove godine bila vrlo blaga, povoljni uslovi omogućili su sadnju velikog broja sadnica, pre svega drveća.


Period sadnje ovih biljaka završava se početkom vegetacionog perioda, odnosno nastupanjem proleća. Čim drveće počne da lista ili cveta, to je znak da ga ne treba više vaditi iz zemlje i presađivati na drugo mesto. Završetak perioda sadnje ne može se precizno kalendarski definisati, jer zavisi od konkretnih vremenskih uslova, temperature i vlage koji variraju u zavisnosti od godine, ali uopšteno možemo reći da je to period tokom marta. Postoje vrste koje cvetaju pre listanja (neke vrste šljiva, kajsija, badema, lešnika, javora, magnolija...) dok većina drvenastih vrsta prvo olista a zatim formira cvetove, kaže Danilo Bjelica, direktor JKP „Zelenilo“ Pančevo.

Tehnologija proizvodnje biljnog materijala stalno napreduje, pa se danas na tržištu mogu naći drvenaste vrste usađene u velike saksije što omogućava njihovu sadnju na stalno mesto tokom cele godine. Ovaj način proizvodnje je masovno u upotrebi u zemljama toplije klime, gde ne postoji bojazan od izmrzavanja korenovih žila tokom zimskog perioda. U tom smislu, u Srbiji se može naći uvozni biljni materijal koji se koristi za sadnju tokom cele godine.

Ipak, u našim uslovima, najboljom se pokazala, u smislu prijema biljaka, jesenja sadnja, koja omogućava period adaptacije u kome ima dovoljno vlage, a biljka je u fazi mirovanja. Svakako, uticaj na odabir sadnica ima i cena, koja je za uvozni materijal često i do deset puta veća u odnosu na domaću proizvodnju. Procenat prijema sadnica posađenih tokom jeseni, a koje se neguju u prvoj godini nakon sadnje, u smislu intenzivnog zalivanja, iznosi oko 90%, kaže Bjelica.

JKP „Zelenilo“ Pančevo je samo u prethodnoj, 2022. godini zasadilo više od 3.300 sadnica drveća na gradskim površinama, 1.000 sadnica u vetrozaštitnim pojasevima duž putnih pravaca na prilazima gradu, 300 sadnica u zelenom zaštitnom pojasu „Topola“ i 270 sadnica u parku prirode „Ponjavica“.

Biljni fond grada na ovaj način održava se i uvećava svake godine.

 

zelnilo


Tokom prošle godine završena je rekonstrukcija ulice Cara Lazara celom svojom dužinom a u decembru završeni su i radovi na uređenju javnih zelenih površina koji podrazumevaju i sadnju. Rekonstrukcije ulica predstavljaju dobru priliku za sveobuhvatno preuređenje zelenih površina, na kojima se postiže efekat ujednačenosti i sklada, kaže Danilo Bjelica.

Radnici „Zelenila“ i dalje su na terenu. Mogu se videti u ulici Braće Jovanovića, gde koriste povoljne uslove da u postojećim drvoredima izvrše zamenu osušenih sadnica.

Ovde su uslovi specifični, drveće se nalazi u otvorima u popločavanju, koji su, iako obezbeđeni betonskim raster pločama, izloženi konstantnom gaženju automobila. U ovakvim uslovima, drveće teško opstaje, jer pod teretom vozila dolazi do sabijanja zemljišta koje na taj način gubi svoju strukturu, smanjuje se količina vazduha u njemu i postaje slabo propusno za vodu. Sve to utiče na spor prirast drveća, oslabljenu otpornost prema patogenima što na kraju dovodi do sušenja biljke. U cilju zaštite drveća JKP „Zelenilo“ izrađuje i postavlja metalne korsete oko debla, dok u sadne jame polažemo perforirana gibljiva creva čiji se vrhovi ostavljaju iznad zemljišta a služe da se biljka zalije direktno u zonu korena, kaže Danilo Bjelica.

Najzastupljenije vrste prilikom sadnje su javori, jasenovi, lipe, platani, ukrasne forme voća i druge.

Pri izboru vrsta za sadnju vodimo računa da one budu pre svega izdržljive na uslove gradske sredine koji nisu povoljni za rast biljaka, da budu u što većoj meri domaće vrste ali i da ispune neophodne estetske kriterijume, kaže dalje naš sagovornik.

Tokom 2022. godine „Zelenilo“ je osvežilo sadržajima park Narodna bašta, u kojoj su izgrađena dva nova dečja igrališta na oko 400 m².

Jedno igralište podignuto je u produžetku postojećeg, u neposrednoj blizini Eko paviljona – kafe galerije. Na njemu se nalazi jedanaest sprava namenjenih različitim uzrastima, deci od godinu i po dana – do deset godina. Sprave za najmlađe prostorno su odvojene od dece starijeg uzrasta i nalaze se bliže pešačkoj stazi. Njima su namenjene njihalice, drvena kućica, klackalice, dok su starijoj deci namenjeni kompleksi sa toboganima i penjalicama, ljuljaške, penjalica-paukova mreža kao i tabla-računaljka za decu predškolskog uzrasta. Drugo igralište, manje po površini, nalazi se na mestu nekadašnjeg, bliže ogradi prema Medicinskoj školi. Na ovom igralištu smešteno je šest sprava, namenjenih različitim uzrastima: njihalice, ljuljaške, klackalice, penjalica. Kako bi igrališta bila upotpunjena svim potrebnim sadržajima, postavljene su klupe, korpe za otpatke, pristupne staze i table sa osnovnim informacijama. Podloga za bezbednu dečju igru, u svrhu ublažavanja pada, izrađena je od ploča livene gume debljine 46 mm koje se postavljaju na prethodno pripremljenu betonsku podlogu. Igrališta su podignuta prema bezbednosnim standardima, kaže Danilol Bjelica iz JKP „Zelenilo“ Pančevo.

 

nova decja igralista u narodnoj basti pancevo


Takođe, tokom prošle godine izvršena je reparacija trim-staze u Narodnoj bašti, dužine 1.150 m. Ova staza za trčanje je jedan od najviše korišćenih sadržaja u parku, zbog čega je neophodno njeno redovno održavanje.

Grad Pančevo je u prošloj godini iz budžeta izdvojio deset miliona dinara za potrebe reparacije ove staze i izgradnju dva dečja igrališta u parku Narodna bašta u Pančevu.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...