U okviru projekta obrađivale su se teme koje se odnose na preduzetništvo, zaštitu životne sredine, umetnost i slično U okviru projekta obrađivale su se teme koje se odnose na preduzetništvo, zaštitu životne sredine, umetnost i slično U.G. "Malin", Subotica

Feminističko i ekološko novinarstvo na terenu

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

SUBOTICA - U Subotici je održana obuka za novinare na temu: Feminističko i ekološko novinarstvo na terenu. Cilj obuke je novinari koji prate pomenute teme ih prepoznaju iz svakodnevnog života.

Udruženje građana “Malin” osnovano je 2016. godine i kroz internet magazin www.ecofeminizam.com plasira upravo takve sadržaje, na način prihvatljiv ženama.

U okviru projekta obrađivale su se teme koje se odnose na preduzetništvo, zaštitu životne sredine, umetnost i slično.

Serijom tekstova objasnili smo šta je to ekološko, a šta je to feminističko novinarstvo. Kako izveštavati o rodnoj ravnopravnosti i koje su njihove specifičnosti, čime bismo osim zainteresovane novinare i fotoreportere, o ekološkom novinarstvu obrazovali i članice i članove ekoloških udruženja ali i ostale građane. Ekološko novinarstvo deo je stručnog novinarstva i postaje specijalizacija u novinarstvu od 1980. godine. Ova specijalizacija zahteva da novinar stiče i razvija znanja za različite društvene, pa i naučne teme iz oblasti ekologije. Iako već duži niz godina postoje i akademski nivoi za obrazovanje i specijalizaciju novinara u ovoj oblasti, ekološko novinarstvo je još uvek potisnuto od strane medija i od strane javnosti i nedovoljno prisutno. Tek retki novinari u Srbiji godinama se bave samo i jedino ekološkim novinarstvom, prvenstveno u specijalizovanim ekološkim medijima, rekli su u UG “Malin”.

Slična situacija je i sa feministički novinarstvom.

Tekst je nastao u okviru projekta “Ekološko i feminističko novinarstvo na terenu”, koji je realizovan uz podršku Pokrajinskog sekreterijata za kulturu, informisanje i verske zajednice.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...