U vrtiću "Leptirić" deci je održano predavanje o važnosti očuvanja prirode i šuma i zajedno su zasadili drvo u dvorištu vrtića U vrtiću "Leptirić" deci je održano predavanje o važnosti očuvanja prirode i šuma i zajedno su zasadili drvo u dvorištu vrtića ŠG "Banat"

ŠG „Banat“ obeležilo Svetski dan šuma sadnjom u školama i vrtićima

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

PANČEVO – Šumsko gazdinstvo „Banat“ na teritoriji koju pokriva obeležilo je danas Svetski dan šuma akcijama sadnje i predavanjima u školama i vrtićima.

Učenici OŠ “Bratstvo i jedinstvo” iz Alibunara posetili su park u centru gde su zaposleni ŠU “Banatski Karlovac” održali prigodno predavanje i sproveli sadnju drveća sa decom. Ovoj akciji priključila se i predsednica Opštine Alibunar Zorana Bratić.

 

Alibunar ssadnja i Zorana Bratic

 

Predstavnici Šumske uprave Pančevo u vrtiću „Leptirić“ u Pančevu zasadili su takođe drveće u dvorištu vrtića, ali su i razgovarali sa decom o značaju šuma.

Značaj šuma predstavljen je i deci OŠ “Dositej Obradović” iz Opova. Prvaci ove škole obišli su i “Donje Potamišje” koje se nalazi u blizini šumske uprave Opovo.

 

opovo

 

Sa učenicima 4. razreda Osnovne škole “Paja Marganović” iz Deliblata organizovana je šetnja stazom kroz šumu u pratnji inženjera i šumara uz prigodno predavanje o istorijatu, flori, fauni i specifičnostima SRP “Deliblatska peščara”.

Deci iz Osnovne škole “2. oktobar” iz Zrenjanina, održano je kratko predavanje o vrednostima šuma i zajednički je zasađeno jedno drvo.

 

skola u opovu

 

Zaposleni iz Šumske uprave “Vršac” - šef uprave, referent planiranja i šest šumskih tehničara posetili su osnovnu školu „Mladost“ u Vršcu i povodom Svetskog dana šuma poklonili oko 50 sadnica hrasta lužnjaka i zajedno sa decom 3. i 4. razreda ih posadili u dvorištu škole. Slična akcija je sprovedena i u predškolskoj ustanovi „Čarolija“ iz Vršca uz sadnju 10 sadnica hrasta lužnjaka.

 

vrtic pupoljak u pacnevu


ŠG „Banat“ Pančevo JP „Vojvodinašume“ tradicionalno je obeležilo Svetsski dan šuma sa najmlađima. Kao što vidite, organizovali smo akcije sadnje čime smo doprineli ozelenjavanju i većoj pošumljenosti različitih lokacija. Održali smo i predavanje deci o značaju i očuvanju prirode i o tome koliki je značaj pošumljavanja za životnu sredinu, kaže Željko Sušec, direktor Šumskog gazdinstva „Banat“.

 

pancevo vrtic

 

Šume, njihovo održivo upravljanje i korišćenje, ključni su za borbu protiv klimatskih promena ali su jedan od važnih faktora u smanjenju siromaštva i dostizanju ciljeva održivog razvoja. Šume, pokrivajući trećinu svetske kopnene površine, obezbeđuju i više od 300 različitih funkcija. Oko 1,6 milijardi ljudi direktno zavisi od šuma i od njih obezbeđuju hranu, lekove, gorivo i utočište. Šume su biološki najrazličitiji ekosistemi na kopnu, u kojima živi više od 80% kopnenih vrsta životinja, biljaka i insekata.

Ovogodišnja tema obeležavanja Svetskog dana šuma je „Održivo korišćenje drveta za ljude i planetu“.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...