VII Međunarodni energetski Forum: Energetski efikasni i pametni gradovi

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Sedmi Međunarodni CEDEF energetski forum pod nazivom: “Energetski efikasni i pametni gradovi” biće održan 1. decembra u Beogradu, a u okviru njega kao primer dobre prakse biće predstavljeno i Pančevo s projektom “Banatsko sunce za sve”.

Organizator je Centralno evropski forum za razvoj, CEDEF, u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, Sekretarijatom za energetiku Grada Beograda i Agencijom za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

Šta treba da uradimo da bi gradovi u Srbiji postali energetski efikasniji i “pametniji”? Da li zaista svaki grad ima iste šanse da uz adekvatna rešenja postane pametan, bez obzira na raspoložive resurse? neka su od pitanja na koja će Forum pokušati da odgovori.

Uz ICT tehnologiju, primenu tehnoloških inovacija, efikasnije i razumnije korišćenju resursa, uštedu energije i smanjenje negativnih uticaja na okolinu dolazimo do pametnog grada. Krajnji cilj je održiv razvoj, ograničavanje efekata klimatskih promena, ali i kvalitetniji život, odnosno potreba da građani zaista osete viši nivo usluge, počev od električne energije bez prekida, kvalitetnije pijaće vode, bržeg i boljeg javnog transporta pa do usluga u upravi i zdravstvu.

Forum ima za cilj da:
- Predstavi primere dobre prakse energetske efikasnosti u lokalnim samoupravama Srbije,
- Ukaže na značaj primene mera energetske efikasnosti i OIE u javnom sektoru, naročito imajući u vidu ulogu energetskog menadžmenta u gradovima i opštinama,
- Naglasi neophodnost korišćenja naprednih tehnologija u sferi ICT, upravljanja energijom, daljinskog grejanja, KHG, javnog osvetljenja, upravljanja otpadom i drugo,
- Ukaže na modele finansiranja projekata energetske efikasnosti u lokalnim samoupravama,
- Podseti na značaj domaćinskog poslovanja i očuvanja imovine i resursa gradova u cilju povećanja njihove rezilijentnosti uz osiguranje od nepogoda koje su sve češće usled klimatskih promena.

Forum je deo šire inicijative za promociju izgradnje kapaciteta u sprovođenju mera energetske efikasnosti, te u skladu sa zakonskim odredbama i nacionalnim akcionim planovima za energetsku efikasnost. Težnja je da se ovim Forumom donesu inovacije i novi pristupi u sprovođenju projekata energetske efikasnosti na lokalnom nivou.

Energetska efikasnost je jedan od najefikasnijih i najisplativijih načina za postizanje održivog razvoja. Dostizanje standarda iz oblasti energetske efikasnosti je takođe u direktnoj vezi sa procesom približavanja naše zemlje EU. Lokalne vlasti u Srbiji imaju veoma važnu ulogu u sektoru energetike, a time i u dostizanju standarda energetske efikasnosti. Naročito jer su gradovi i proizvođači energije ali i najveći potrošači energije. U lokalnim samoupravama se donose odluke koje direktno utiču na upravljanje energijom.

Koncept energetske efikasnosti je u direktnoj vezi sa pametnim planiranjem, a jedan od najboljih primera je i osiguranje od nepogoda koje donese klimatske promene. Samo osigurani gradovi su rezilijentni. Pametan grad je veoma širok pojam, i obuhvata sve osnovne i strateške oblasti u funkcionisanju jednog grada – od snabdevanja vodom, upravljanja električnom energijom, preko javnog transporta, elektronske uprave, pa sve do atraktivnosti grada u pogledu zdravijeg života sa manjim zagađenjem, povećanim osećajem bezbednosti i spremnosti da se primi veći broj turista i posetilaca u toku velikih događaja, navode organizatori.

Pametan grad integriše sve navedene postojeće funkcije javnih usluga sa novim funkcijama kao što su električna vozila, distribuirana proizvodnja električne energije, elektronsko zdravstvo, upravljanje vanrednim situacijama, bezbednosni video-nadzor i ostalo, a sve sa finalnim ciljem da se poveća efikasnost postojećih sistema, smanje troškovi električne energije i uspostavi komunikacija među spomenutim podsistemima grada i na taj način znatno smanji emisija ugljen-dioksida i ostalih zagađivača.

 

1 program cedef foruma

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...