U današnjoj akciji iz reke je vađeno drveće koje ometa bezbednu plovidbu U današnjoj akciji iz reke je vađeno drveće koje ometa bezbednu plovidbu Goran Šinik

Turistička organizacija grada Pančeva izvlačila stabla iz plovnog puta reke Tamiš Istaknut

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

U Pančevu je danas održana tradicionalna akcija čišćenje plovnog puta reke Tamiš koja se organizuje već nekoliko godina pred početak nautičke sezone.

U okviru akcije čišćenja iz reke su izvađena i isečena velika debla koja ometaju sigurnu plovidbu. Obuhvaćen je potez od železničkog mosta do ušća Tamiša u Dunav (kod svetionika). Bilo je uključeno više plovila i više desetina učesnika, kao i gradski katamaran „Panuka“.

 

BMW50123 1

 

Tokom zime određeni broj stabala je pao u plovni put i ostao je u mulju i samom koritu, tako da su zaposleni u Turističkoj organizaciji grada Pančeva i njihovi saradnici izvadili ta debla iz korita, očistili plovni put i obezbedili bezbednu plovidbu ne samo za gradski katamaran „Panuka“ već i za sve sugrađane koji čamcima plove po Tamišu i Dunavu.

Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije grada Pančeva kaže da je vađenje stabala iz reke ometao veoma visok vodostaj, tako da će akcija biti nastavljena i naredne nedelje, čim vodostaj ponovo opadne.

 

Nikola Stoilkovic

 

Tamiš je naglo nadošao u poslednja dva dana, u nekim delovima je porastao čak za metar i po. Zbog toga su neka stabla sada pod vodom i nismo mogli danas da im priđemo, ne vide se od vode. Ono što smo videli, izvukli smo iz vode, isekli u sitnije komade i deo izneli na obalu a deo pustili da ih reka odnese u Dunav. Ima još dosta stabala za izvlačenje iz korita. Iako smo prvobitno planirali da radimo tri vezana dana, sada zbog visokog vodostaja moraćemo privremeno da završimo. Pratićemo situaciju sa vodostajem i čim se nivo reke opet spusti ponovo ćemo izaći katamaranom i čamcima na vodu, da stabla koja sad nismo videli, izvučemo iz reke na obalu, rekao je Stoilković.

 

Dragan Milenkovic udruzenje ribolovaca Tamis

 

Dragan Milenković, predsednik Udruženja sportskih ribolovaca i nautičara „Tamiš“ Pančevo kaže da su se on i deo njihovih članova rado uključili u akciju čamcima, jer plutajuća stabla a posebna ona u mulju i vodi predstavljaju ozbiljan problem za bezbednu plovidbu.

S obzirom da Turistička organizacija grada Pančeva uvodi i nove ture u okviru kojih će se ploviti po Tamišu do Jabuke i Glogonja bilo je neophodno očistiti od stabala i drugog plutajućeg otpada plovni put kako bi se omogućio bezbedan rečni saobraćaj i povećala bezbednost putnika na katamaranu „Panuka“.

 

BMW50094

 

Aleksandar Stevanović, gradonačelnik grada Pančeva kaže da je organizovanje akcije čišćenja Tamiša pun pogodak, jer veliki broj sugrađana ali i gostiju koriste gradski katamaran kako bi Pančevo videli iz jedne druge perspektive, s reke.

Izuzetno je bitno da se očisti plovni put zbog dobre plovidbe, ali pre svega zbog bezbednosti svih učesnika u rečnom saobraćaju, tako i gradskog katamarana. Važno je da korito reke Tamiš bude čisto. Poznato je da veliki broj Pančevaca ima svoje čamce i jahte i da svoje slobodno vreme provode na reci, rekao je Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva.

 

Aleksandaar Stevanović

 

Organizator akcije čišćenja je Turististička organizacija grada Pančeva. Ove godine u realizaciji akcije pomažu i članovi Udruženja sportskih ribolovaca i nautičara „Tamiš“, veliki broj volontera, aktivisti Srpske napredne stranke Gradskog odbora Pančevo, Grad Pančevo i gradska preduzeća.

 

BMW50199

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...