Bela stena na Dunavu Bela stena na Dunavu S.N.

Bela stena na Dunavu i ovog leta spas je od vrućina Istaknut

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Spas od velikih vrućina mnogi Pančevci i Beograđani traže na Beloj steni gde se vikendom okupi i više od hiljadu ljudi. Tako je bilo i danas.

Posetioci kažu da vole netaknutu prirodu i širinu Dunava na ovom mestu. Plaža je peščana, voda veoma topla, a plićak i do 30 metara što posebno odgovara porodicama sa decom.

Ljubitelje Bele stene nisu pokolebala ni upozorenja Kriznog štaba Vlade Republike Srbije da je rizično okupljati se u velikom broju na kupalištima.

 

Bela stena vikendom puno kupaca

 

Do Bele stene koja je sedam kilometara od Pančeva i Beograda može se stići samo rekom, a plaža je ovih letnjih dana puna jahti, čamaca, skutera i drugih vodenih prevoznih sredstava.

Do rečne ade „Bela stena“ na sred Dunava, sa peščanom plažom, nekoliko restorana i blizu tri stotine vikendica, stiže se samo čamcima.

Bela stena je jedno od omiljenijih izletišta Pančevaca, pogotovo u letnjim danima, a dolaze i Beograđani ali u mnogo manjem broju.

 

Bela stena kupaci

 

Vikend naselje je nastalo pedesetih godina dvadesetog veka i razvijalo se kao mesto koje okuplja podjednako i Pančevce i Beograđane. S obzirom da Bela stena zvanično pripada teritoriji Pančeva, ne čudi da su i vlasnici vikendica u najvećem broju upravo Pančevci.

Na ostrvu nema struje, nema ni pijaće vode, ni kanalizacije, ali „Starovikendašima“ to uopšte ne smeta. Neki žive ovde čak i kad je zima.

 

Bela stena leti

 

Belu stenu krasi čuvena peščana plaža na špicu ostrva, prema Beogradu. Ljudi se ovde sunčaju, kupaju, vozikaju čamcima po reci u blizini, pecaju po okolnim kanalima, spremaju riblju čorbu, prže ribu, kampuju…

 

ada bela stena

 

Inače, Bela stena je vikend naselje na dunavskom ostrvu Forkontumac i pripadi grupi Dunavskih ada kojoj pripadaju još i ade Štefanac i Čakljanac.

Ade Forkontumac, Štefanac i Čakljanac su smeštene unutar vodotoka reke Dunav, na mestu gde se u njega uliva reka Tamiš i u maju 2019. godine postale su zaštićeno prirodno dobro „Pančevačke ade“. Te tri ade čine zaštićeno stanište treće kategorije i predstavljaju funkcionalnu celinu vodenih, vlažnih i šumskih staništa.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...