Akcija prikupljanja ambalažnog otpada “Sakupi i  uštedi, videćeš da vredi” završava se krajem maja, a nagrade će biti uručene najboljima 5. juna Akcija prikupljanja ambalažnog otpada “Sakupi i uštedi, videćeš da vredi” završava se krajem maja, a nagrade će biti uručene najboljima 5. juna Grad Pančevo

I ove godine vredne nagrade za najvrednije

  • Objavljeno u
  • Autor  G.V.

Akcija prikupljanja ambalažnog otpada “Sakupi i uštedi, videćeš da vredi” započeta je pre tri godine na inicijativu Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave Pančevo i JKP Higijene, a uz podršku JKP ”Zelenilo”.

Benefiti ove akcije su višestruki: selekcija ambalažnog otpada, razvijanje korisnih ekoloških navika kod učeničke populacije, menjanje loših navika u porodicama, kod starije populacije, štednja prirodnih resursa zahvaljujući reciklaži, vaspitni i edukativni apekti...

Prvi krug ove akcije je realizovan školske 2014/2015. godine. Učestvovali su učenici i nastavnici iz 26 osnovnih i srednjih škola u Pančevu i naseljenim mestima. Sakupljeno je 19 tona reciklabilnog materijala, odnosno ambalažnog otpada.

Drugi krug akcije ”Sakupi i uštedi, videćeš da vredi” je realizovan tokom školske 2015/2016 godine. Učestvovale su 23 škole, a sakupljeno je ukupno 18 tona. Pobedili su ponovo kačarevački osnovci koji su uz pomoć nastavnika, roditelja, rođaka, komšija i suseljana, sakupili više od svih ostalih škola zajedno, odnosno: 11.341,40 kilograma.

Treći ciklus akcije ”Sakupi i uštedi, videćeš da vredi”, koje je otpočelo školskom 2016/2017. godinom, unapređen je izmenama kada je reč o nagrađivanju škola i učenika. Nagrada se do sada dodeljivala školi koja sakupi najveće količine otpada, ali su na taj način u neravnopravnu poziciju bile dovedene škole koje imaju svega četrdesetak đaka, koji su pri tom vredni i veoma se trude da ambalažni otpad pravilno odvajaju i prikupljaju. Od ovog ciklusa, količine prikupljenog otpada iz jedne škole će se deliti na broj đaka te škole. Tako neće biti favorizovane škole sa velikim brojem učenika, već škole sa najvrednijim učenicima.

Druga novina 3. ciklusa akcije ”Sakupi i uštedi, videćeš da vredi” je – vrsta nagrade. Pobednička škola će na kraju ove akcije, na ime osvojenog prvog mesta i najviše sakupljenog reciklabilnog otpada, od Gradske uprave dobiti 150.000,00 dinara, iznos u vrednosti dosadašnje nagradne jednodnevne ekskurzije. O tome kako će biti utrošen novac dobijen na osnovu najboljih rezultata u prikupljanju ambalažnog otpada – odlučivaće đački parlamenti u svakoj školi, a u saradnji sa direktorom škole i u saglasnosti sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine koji će po utrošku sredstava dobiti izveštaj.

Da bi se akcija unapredila po svim nivoima, dakle da bi bila još edukativnija, da bi se prikupile još veće količine ambalažnog otpada, da bi se razvijanje korisnih navika proširilo na veći broj ciljnih grupa (ne samo deca, mladi, već i odrasli), da bi se više štedelo i uštedelo prirodnih resursa i da bi se više recikliralo… - organizatori akcije su proširili listu mogućih učesnika. To mogu biti pojedinci, ali i civilni sektor, nevladine organizacije, udruženja građana, mesne zajednice, banke, preduzeća… Takođe, obezbeđeni su kontejneri za stakleni ambalažni otpad, a vredne i ekološki odgovorne đake, ove godine će loptama za nastavu fizičkog obrazovanja nagraditi Srpska fabrika za reciklažu stakla i preradu sekundarnih sirovina ”Grejač” iz Aleksinca.

Kao i prethodnih godina, akcija se završava krajem maja ove godine, a pobednici se nagrađuju 5. juna 2017. godine, povodom Svetskog dana zaštite životne sredine.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...