MZ Gornji grad u Pančevu večeras je održana tribina na kojoj je bilo reči o reciklaži i razvrstavanju otpada MZ Gornji grad u Pančevu večeras je održana tribina na kojoj je bilo reči o reciklaži i razvrstavanju otpada Z.M.

Plaćanje komunalija razvrstavanjem otpada

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

U MZ Gornji grad u Pančevu večeras je održana tribina na kojoj je bilo reči o reciklaži, razvrstavanju otpada i mogućnostima koje građani imaju ukoliko reciklabilni materijal prodaju Higijeni.

Na primeru jedne zgrade s Koteža predstavljeno je kako oni reciklažom plaćaju komunalije.

O značaju reciklaže i upravljanja otpadom na tribini su govorile Jovanka Dakić, rukovodilac sektora za upravljanje otpadom i zaštitu životne sredine JKP „Higijena“ Pančevo i Tijana Čupić, predsednica skupštine stanara u jednoj zgradi na Kotežu.

Boško Opačić, predsednik Saveta za zaštitu životne sredine Gradskog odbora SNS, koji je tribinu organizovao, kaže da je ona edukativnog karaktera.

Jako je bitno da građani u što većem broju saznaju o reciklaži, o važnosti razdvajanja i razvrstavanja PET, papirne i druge reciklažne ambalaže. Želimo da pokažemo građanima kako mogu da na lak način organizuju i okupe oko razvrstavanja otpada, posebno u delovima Pančeva sa puno zgrada, kazao je Opačić.

Na tribinama se građanima objašnjavaju pojmovi kao što su reciklaža i ambalaža, približava zakonska regulativa, ali i objašnjava na koji način u ovom segmentu može da pomogne JKP Higijena.

 

jovanka dakic higijena

 

Jovanka Dakić iz Higijene kaže da su ove tribine prilika da se građani pozovu da odvajaju ambalažni otpad iz komunalnog otpada u svom domaćinstvu jednim pokretom ruke u posebnu kesu ili posudu u zgradama.

Iz više stanova mogu da prebace odvojene ambalažne otpadne materijale u veću, zbirnu posudu, vreću ili kutije u svojoj zgradi. Taj materijal ne završava na deponiji, tako se čuvaju resursi i energija za proizvodnju novih. Stanari tako mogu da dobiju simboličnu novčanu nadoknadu kojom ipak mogu nešto da urade u svom ulazu, kaže Dakić.

Ona je na tribini prisutnim građanima pokazala kako izgledaju kese za odlaganje reciklabilnom materijala, specijalne kutije, kao i džambo vreće u koje se može odlagati razvrstani reciklabilni materijal, dok se ne sakupi u dovoljnoj količini i pozove Higijena da ga preuzme.

 

dzambo kesa za otpad

 

Svakog meseca Higijena 102 tone otpada pošalje u reciklažu, umesto u telo deponije.

Tijana Čupić sa Koteža kaže da u njihovom ulazu ima 22 stana, da su svi stanari uključeni u razvrstavanje otpada i da imaju odličnu saradnju s JKP Higijenom.

Mi skupljamo reciklažni materijal. Svako u svom stanu, sav reciklažni materijal koji se inače koristi za reciklažu poput papira, kartona, pvc-a, limenki, odvaja u zasebne kutije koje smo postavili u hodnik u suterenu. Imamo poseban prostor u kojem su velike džambo vreće u koje ubacujemo sadržaj kutija kada se napune. Jednom mesečno pozovemo Higijenu, oni pokupe sav taj reciklažni materijal i mi na licu mesta dobijamo novac za to, rekla je ona.

 

tijana dzukic skupsina stanara kotez

 

Kako je Tijana Čupić ispričala, oni su za godinu i po dana na ovakav način zaradili oko 15.000 dinara i tim novcem plaćaju svoje komunalne usluge, zajedničko svetlo, okrečili su zgradu, uradili sitnije popravke.

Obične sijalice u hodnicima smo zamenili štedljivim, i razlika se vidi. Ranije nam je račun za zajedničko svetlo bio 1.200 dinara mesečno, sada je prepolovljen, plaćamo 600 dinara mesečno. Ovaj otpad bi svakako završio u kontejneru, pa na deponiji, a mi smo uz minimalno odvajanje vremena za razvrstavanje ipak zaradili svotu novca dovoljnu za neke sitnije radove u zgradi. Korist je, kao što vidite, višestruka, kaže Čupić.

Slične tribine već su održane u mesnim zajednicama Kotež, Tesla, Strelište, a nakon Gornjeg grada na red će doći Centar.

 

rsz img 20161115 190729

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...