Od nove godine u upotrebi u trgovinama biće papirne kese Od nove godine u upotrebi u trgovinama biće papirne kese www.pixabay.com

Pančevo zabranjuje upotrebu plastičnih kesa, dozvoljene papirne kese i torbe za višekratnu upotrebu

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Odbornici Pančeva na sednici Skupštine usvojili su predlog Odluke o uslovima korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje roba i usluga koja podrazumeva izbacivanje plastičnih kesa iz upotrebe i prelazak na papirne kese i torbe za višekratnu upotrebu.

Katarina Banjai, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine i održivi razvoj obrazložila je odbornicima zašto je važno da se usvoji ova odluka.

Ova Odluka je izuzetno pozitivna po naše okruženje, jer na ovaj način želimo da smanjimo negativan uticaj otpada od plastičnih kesa na životnu sredinu. Plastične jednokratne kese u proseku se koriste oko 25 minuta, nakon toga završe u prirodi. Potrebno im je od 100 do 500 godina da se u prirodi raspadnu. U međuvremenu ispuštaju otrovne materije koje zagađuju naše okruženje. Takođe mnogobrojne životinje uginu jer se zapetljaju u plastične kese ili ih pomešaju sa hranom. Ova Odluka je doneta zbog tih negativnih uticaja kako bi se oni smanjili. Cilj je da plastične kese u najvećoj mogućoj meri zamenimo papirnim kesama i torbama za višekratnu upotrebu. Na taj način bismo smanjili količinu otpada, a samim tim i negativan uticaj na životnu sredinu, objasnila je Katarina Banjai, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

Po ovoj Odluci trgovci su dužni da do 31. decembra ove godine ograniče upotrebu i postepeno smanjuju korišćenje plastičnih kesa. Nakon toga prestaće upotreba plastičnih kesa, a ubuduće će moći da se koriste samo biorazgradive kese.

 

IMG 20200909 103356 1

 

Akcenat je na višekratnoj upotrebi, tako da su trgovci u obavezi da potrošačima stave na raspolaganje paprine kese i torbe za višekratnu upotrebu. Naravno, kod plastičnih kesa postoje i one koje su za višekratnu upotrebu i one će se i dalje koristiti, ali će njihova cena biti značajno viša kako bismo na taj način smanjili njihovu potrošnju, kaže Banjai.

Mnogi trgovinski lanci omogućili su potrošačima kupovinu biorazgradivih kesa i platnenih torbi. Platnene torbe su praktične, izdržljivije od plastičnih i mogu da se peru. U nekim trgovinama mogu se naći sa različitim aplikacijama i zanimljivim porukama, pa su tako postale i modni detalj. Građani sve češće u kupovinu odlaze sa platnenim torbama, što bi moglo da znači i da su svesni važnosti očuvanja životne sredine.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...