Jovanka Dakić, JKP Higijena Jovanka Dakić, JKP Higijena JKP Higijena

Pančevo: prijavljivanje stambenih zajednica za učešće u primarnoj selekciji ambalažnog otpada

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

U okviru projekta "Primarna separacija ambalažnog otpada u domaćinstvima" 15. jula održana su dva uvodna predavanja o projektu u Maloj sali Gradske uprave grada Pančeva.

Predavanjima je prisustvovalo 24 osobe, od toga pet iz JKP Higijena i dvoje iz Gradske uprave, ostalo su bili profesionalni upravnici stambenih zajednica ili predstavnici stambenih zajednica.

Svi prisutni su upućeni u način realizacije projekta, razlozima za učešće i dobili su plakate, flajere i uputstva za stanare.

Za ostale, potencijalno zainteresovane stambene zajednice, predstavnici udruženja građana CPDD i JKP "Higijena" pružiće sve potrebne informacije i materijal.

 

03 15 07 19

 

Planirano je da prijaljivanje traje od 15. do 21. jula, kako bi blagovremeno obavestili Ekostar Pak o potrebnom broju kesa za ambalažni otpad ili kanti za staklenu ambalažu, da isporuče u Higijenu za raspodelu stambenim zajednicama.

Džambo vreće su obezbeđene, kao i kutije za spratove za papir. Posude JKP Higijena treba da podeli do 1. avgusta, kada je zvanično početak akcije koja će se završiti 30. novembra.

Stambene zajednice će moći da se prijavljuju za učešće u projektu i nakon 21. jula, ali rezultati će se obračunavati za period 1. avgusta do 30. novembra.

Do sredine decembra će biti objavljeni rezultati i tokom decembra na završnoj manifestaciji projekta u Gradskoj upravi uručene nagrade koje su obezbedili Ekostar Pak (novčane nagrade za tri najuspešnije zgrade – 160.000, 130.000 i 110.000 dinara) i od kompanije JAFFA slatki paketi.

Projekat "Primarna separacija ambalažnog otpada u domaćinstvima" sprovodi Udruženje građana CPDD - Centar za promociju društvenih delatnosti i u saradnji s Ekostar Pak-om i JKP "Higijenom" Pančevo.

 

0 flajeri


UPUTSTVA ZA STANARE
 U pojedinačne džambo - vreće (najviše se daje 6 džambo - vreća po zgradi) odvojeno se odlaže :
1. PET ambalaža - providne boce svih nijansi, zelene i braon boce
2. PET ambalaža – neprozirne boce od npr. jogurta i mleka (zelene, plave, bele, roze...)
3. plastična ambalaža (vanglice, delovi plastičnih stolica i stolova, posude)
4. kese svih boja, folija od paketa
5. aluminijumske limenke
6. staklena ambalaža ( isključivo flaše i tegle)
 PET ambalaže su plastične boce za sokove, bezbojne, plave i zelene boce za izvorsku i mineralnu vodu, braon plastične boce za pivo i bezbojne flaše za mleko
 Zbog tehnologije reciklaže u našoj zemlji moraju se odvajati posebno obojene PET boce npr. od jogurta i mleka (zelene, plave, bele, roze tzv. “floral” PET boce)
 Potrebno je da se u kese slože ambalaže koje su prethodno ispražnjene od tečnosti i “spljoštene” kako bi u njih stalo što više komada ambalaže
 Za papir se mogu koristiti kartonske kutije u koje se ubacuje plastična kesa, a služe za odlaganje čistog i suvog papira, starih knjiga, kartona, novina, flajera, časopisa,
 Nezaprljan, suv karton slaže se u posebnu džambo vreću
 Aluminijumske limeke bez tečnog i drugog sadržaja prvo se “spljošte” pa odvojeno stavljaju u posebnu džambo vreću
 Staklena ambalaža su isključivo flaše i tegle bez čepova i poklopaca, mogu biti cele ili polomljene i smeštaju se ili u posebnu džambo vreću ili u posebnu kantu u kojoj se nalazi plastična vreća
 Važno je i neophodno da posude budu na bezbednom mestu, dostupne stanarima zainteresovanim za razvrstavanje reciklabilnih materijala iz kućnog otpada i dostupne zaposlenima iz JKP "Higijena" radi pražnjenja posuda.
 Raspored preuzimanje i pražnjenja punih posuda odvijaće se i praviti po dogovoru upravnika ili predstavnika stanara i nadležnog iz JKP "Higijena", pozivom na broj telefona 013/370-360, najmanje dan ranije u odnosu na potrebu za pražnjenjem posuda.

PRIJAVA:
 Link za prijavu stambene zajednice za učešće u projektu: www.ekostarpak.rs/reciklirajmo-zajedno/
 Ime i prezime prof. upravnika/predsednika stambene zajednice, broj mobilnog telefona i E-mail
 Adresa zgrade (Mesna zajednica, ulica i broj), PIB i MB stambene zajednice
 Banka i broj tekućeg računa stambene zajednice
 Broj spratova, broj stanova i broj stanara u zgradi
 Koje vrste ambalažnog otpada stanari izdvajaju (označiti):
PET boce, Folije i kese, Aluminijumske limenke, Papir/karton, Staklena ambalaža (flaše i tegle)
 Koje posude za ambalažni otpad žele (označiti):
Džambo vreće za zgradu
Kese za pojedinačne stanove - zajedno za PET flaše i limenke od pića
Kartonske kutije sa jednom kesom u kutiji za papir za svaki sprat u zgradi
Zvonasti kontejneri za staklene flaše i tegle ispred zgrade (ukoliko postoji mogućnost postavljanja)

 Projekat traje od u periodu jul - decembar 2019. godine
 Nakon održanih predavanja, potrebno je da se prijavite preko e – platforme putem linka koji imate upisan na Uputstvu
 Do kraja jula kontaktiraće Vas predstavnici JKP “Higijena” Pančevo kako bi u zgradu dostavili posude koje ste tražili
 Kada napunite džambo-vreće, pozivom na broj telefona 370-360 zakazujete preuzimanje punih vreća i da dobijete prazne (onoliko komada koliko ste predali punih vreća)
 U JKP “Higijena” Pančevo se prave Prijemnice i Listovi o vaganju za svaku zgradu i za svaku vrstu ambalažnog otpada i na mesečnom nivou prave se tabelarni pregledi – izveštaji za stambene zajednice, koji svaki upravnik za sve zgrade u projektu , do 10-og u mesecu za prethodni mesec dobija na mejl koji je upisao u prijavi za učešće u projektu
 Takmičenje počinje 1. avgusta i traje do 30. novembra, ukupno 4 meseca
 Najuspešnije 3 zgrade dobijaju novčane nagrade i slatke JAFFA pakete
 Za rezultat je merodavan prosečan broj kilograma predate ukupne ambalaže za 4 meseca po jednom stanaru zgrade
 Rezultati se objavljuju i nagrade zvanično proglašavaju i uručuju (uplaćuju na račun stambene zajednice) u decembru 2019. godine, na završnoj manifestaciji projekta u prostoru Gradske uprave Grada Pančeva

 

Tekst je nastao u okviru projekta „Mlad(a) ekolog(ija)“ koji je realizovan uz podršku Grada Pančeva. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Drugi novi centar“ i redakcija portala “Zeleni minuti”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove Grada Pančeva.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...