Ovako je bilo 2018. godine u Pančevu Ovako je bilo 2018. godine u Pančevu Z.M.

Jabuka: ekološka akcija “Otpad odvoji, poklon osvoji”

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

U Jabuci će u subotu, 22. juna od 9 do 12 sati biti organizovana akcija odvoženja kabastog otpada (prvenstveno starog nameštaja i kućnih aparata) i prikupljanja plastične ambalaže.

Stanovnici Jabuke kabasti otpad mogu doneti u dvorište Dobrovoljnog vatrogasnog društva, Trg Borisa Kidriča broj 3.

Istog dana, takođe od 9 do 12 sati biće realizovana ekološka akcija “Otpad odvoji, poklon osvoji” u okviru koje će građani na poklon dobiti ceger.

Kako su naglasili organizatori, jedna osoba moći će da dobije po jedan ceger. Svako ko bude doneo 5 plastičnih boca dobiće na poklon biorazgradivi ceger – torbu od recikliranog PET-a. Osim plastičnih flaša biće prikupljani i plastični čepovi.

Akciju sprovode zajedno Mesna zajednica Jabuka, JKP "Higijena" i Centar za promociju društvenih delatnosti iz Pančeva. Partner u ovoj ekološkoj akciji je Ekostar pak iz Beograda, operater za ambalažni otpad koji obezbeđuje torbe od reciklabilnog materijala.

Akcija “Otpad odvoji, poklon osvoji” je zamišljena tako da se motivisanjem stanovnika Jabuke razvija svest o važnosti separacije komunalnog otpada kod kuće i shvati značaj očuvanja životne sredine.

U Srbiji se godišnje utroši više od milijardu i dvesta miliona PET boca. Plastika i aluminijum koju ne recikliramo završava na deponijama i u životnoj sredini, i razgrađuje se od 100 do 1.000 godina. Reciklaža jedne aluminijumske konzerve može sačuvati dovoljno energije za rad kompjutera od tri sata, TV-a dva sata, a sijalica od 60 vati može goreti čak 20 časova.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...