Biciklofon - punjač za mobilne telefone predstavljen je danas u holu Gradske uprave Pančevo, u okviru obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti Biciklofon - punjač za mobilne telefone predstavljen je danas u holu Gradske uprave Pančevo, u okviru obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti Z.M.

Pančevo dobilo bicikle za punjenje mobilnih telefona Istaknut

Pančevci su od danas prvi stanovnici Srbije koji će na jednoj od tri lokacije u gradu moći da dopune svoj mobilni telefon uz pomoć “biciklofona”, odnosno punjača za mobilne telephone koji se aktivira okretanjem pedala trenažnog bicikla.

Ovaj punjač za mobilne telefone predstavljen je danas u holu Gradske uprave Pančevo, u okviru obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti.

Posle četvorodnevnih aktivnosti pod nazivom: ”Pančevo je u Evropi”, “Siđi do reke”, ”Ulica ima više lica” i ”Pančevo, to je kada se vratiš”, tokom kojih su Pančevci i Pančevke uživali u veslanju, rekreaciji, rolerijadi, vožnji biciklima i prisustvovali prezentaciji nove velike turističke mape grada, tokom kojih su prikazane prednosti nabavke katamarana za nautički turizam i gradski rečni saobraćaj, danas je u holu Gradske uprave promovisan biciklofon, kao prvi autentični pančevački proizvod, od imena do realizacije.

Sem u holu Gradske uprave, biciklofon je postavljen na još dva mesta – u holu glavne Autobuske stanice u Pančevu i u holu Kulturnog centra.

 

0 biciklofon

 

Konstrukciju su uradili profesori i učenici Mašinske škole u Pančevu, a naš grad je prvi u Srbiji koji na ovaj način afirmiše biciklizam, štedi energiju i izlazi u susret svojim sugrađanima postavljajući punjače na javna mesta.

Biciklofon je punjač za mobilni telefon koji se aktivira okretanjem pedala trenažnog bicikla. Ideja je Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave Pančevo, a realizacija profesora i učenika Srednje mašinske škole u Pančevu. Rezultat: među dve hiljade evropskih i vanevropskih gradova koji će ove godine obeležiti Evropsku nedelju mobilnosti (ENM) koja se tradicionalno održava od 16. do 22. septembra – je i Pančevo, ovoga puta u statusu Zlatnog učesnika, jer učestvuje u osvajanju Nagrade Evropska nedelja mobilnosti.

Prisutnima su se obratili gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Katarina Banjai i direktor Mašinske škole „Pančevo“ Milorad Ilić.

Gradonačelnik Saša Pavlov izjavio je da ovakav modifikovani bicikl neće služiti samo da bismo razvijali sport i biciklizam, nego i da bismo punili mobilne telefone, odnosno koristili ekološki način da napunimo svoje uređaje i pritom se malo i rekreiramo.

Obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti, status Zlatnog učesnika i kandidatura za Evropski grad mobilnosti Pančevu znače i zbog promocije strateških razvojnih pravaca i tri razvojna principa: održivog urbanog razvoja, ideju Pančeva kao pametnog grada, što podrazumeva racionalizaciju javnog i javno-komunalnog sektora i poboljšanje kvaliteta usluga, kao i zeleno osvešćenje građana. Mi moramo da rebrendiramo grad, koji je bio jedna crna ekološka tačka, da napravimo održiv, ekološki, vrlo samosvestan grad koji u kontinuitetu realizuje projekte koji idu u tom pravcu, poručio je gradonačelnik.

 

IMG 20160920 120454

 

Evropska nedelja mobilnosti je izuzetno značajna za grad Pančevo jer na taj način promovišemo naš grad, a, takođe, promovišemo i ekologiju, istakla je članica Veća Katarina Banjai.

Članica Veća podsetila je da se Evropska nedelja mobilnosti obeležava već 15 godina, u našem gradu po šesti put, a da je ove godine Pančevo prvi put u statusu Zlatnog učesnika, za šta je uslov bilo uvođenje trajnih i privremenih mera, kao i jedna inovacija – u ovom slučaju biciklofona.

Želeli smo najveći akcenat da stavimo na bicikl, zato što time štitimo životnu sredinu, rekreiramo se, a glavni cilj obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti je aktivacija alternativnih vidova mobilnosti, očuvanje životne sredine, podizanje svesti stanovnika i promocija zdravog načina života, kazala je Banjai.

Direktor Mašinske škole Pančevo Milorad Ilić rekao je da je kroz nekoliko projekata Mašinska škola pokazala da je kao obrazovna ustanova odgovorna i da razmišlja o podizanju svesti i unapređenju u oblasti zaštite životne sredine.

Hvala Gradu što je i ovoga puta prepoznao da Mašinska škola i profesori i učenici imaju potencijal i kreativnost da ovakav ne baš mali zadatak reše. To je bio pravi izazov za mlade inženjere, profesore, učenike, rekao je direktor.

 

IMG 20160920 121357

 

Zoran Radovanović, profesor elektrotehnike u Mašinskoj školi je jedan od trojice inžinjera na ovom projektu koji je bio zadužen za elektro delove na biciklofonu.

Na jednom od testova biciklofona utvrdili smo da je potrebno oko 15 minuta okretanja pedala na trenažeru kako bi se baterija mobilnog telefona napunila 4%. Međutim, uzmite to s rezervom, jer još nismo stigli sve da testiramo. Bio je jako kratak rok u kojem je trebalo završiti biciklofon, ali testiraće ljudi sada pa ćemo videti koliko dugo će trajati punjenje. Ima prostora da se sve ovo dodatno unapredi, imali smo kratak vremenski period da ga završimo, pa nismo mogli da razmišljamo o nekim preteranim inovacijama, ali svakako da bi sve moglo da se unapredi – od dizajna pa i samih tehničkih stvari, kaže Zoran Radovanović.

Biciklofon ima nekoliko priključaka: za android telefon, zatim za stari i novi tip ajfona i jedan klasičan USB čime su “pokriveni” i ostali telefoni. Jedna od zanimljivosti je da je 3D štampač koji škola od skoro ima dobio punu svrhu upravo na ovakvim projektima.

Mi kao škola imamo 3D štampač. Imali smo dilemu oko toga kako da uradimo neke delove za kablove koji su trebali da izađu, nismo bili sigurni kako da uklopimo te kablove. Upravo 3D štampač nam je rešio problem bez po muke. Tačno smo izdizajnirali u širinu kabla, ta tačno uđe, objasnio nam je profesor Radovanović.

Zoran Kitanovski, učenik trećeg razreda Mašinske škole na smeru tehničar za kompjutersko upravljanje je jedan od đaka koji je bio uključen u realizaciju ovog projekta.

 

IMG 20160920 122716

 

Naš zadatak je bio da pomognemo profesorima u samom sklapanju mašine. Meni je ceo proces bio veoma zanimljiv. U knjigama sam viđao ovakve primere i ovo mi je bilo dragoceno iskustvo jer sam po prvi put video u praksi kako jedna ovakva konstrukcija može da funkcioniše. Ovo je prvi projekat u kojem sam učestvovao ali se nadam da će biti prilike do kraja školovanja još negde da budem uključen, rekao nam je Kitanovski.

Organizovanjem aktivnosti tokom nedelje od 16. do 22. septembra, učesnici ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti imaju u vidu glavnu temu: “Pametna i održiva mobilnost – investicija za Evropu”, sa pozivom na akciju “Pametna mobilnost – jaka ekonomija”.

Uz podršku Katarine Banjai, članice Gradskog veća zadužene za zaštitu životne sredine, Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva je u saradnji sa gradskim Sekretarijatom za javne službe i socijalna pitanja, sa Turističkom organizacijom Pančeva, Agencijom za saobraćaj i Domom omladine Pančevo, osmislio aktivnosti kojima grad ispunjava najvažnije uslove za kandidaturu za osvajanje ove evropske nagrade.

Cilj nam je da Pančevo kontinuiranim i različitim akcijama i projektima, rebrendiramo u moderan evropski grad koji brine o zaštiti životne sredine i koji je lider u osmišljavanju načina za očuvanje okoline, rekla je Katarina Banjai, gradska većnica zadužena za očuvanja životne sredine Gradske uprave Pančeva, dodajući da su kandidaturu za Evropski grad mobilnosti shvatili kao rezultat pre svega društveno odgovornog ponašanja.

 

0 clanica gradskog veca

 

U okviru obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti za sutra je najavljeno predstavljanje ”Spartakusa” i vetrogeneratorskog stuba u Mašinskoj školi u Pančevu, u kontekstu afirmacije pravih vrednosti i edukacije učeničke populacije, a u cilju sticanja korisnih ekoloških navika. “Spartakus” je naprava koju su konstruisali profesori i učenici srednje Mašinske škole u Pančevu, naprava koja se sastoji iz više rekreativnih segmenata za vožnju bicikla, brzo hodanje… a angažovanjem ljudske snage, ”Spartakus” stvara električnu energiju. Za ovu priliku, biće izbetoniran teren u dvorištu škole, tako da će ”Spartakus” biti dostupan i sugrađanima. 

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...