U Subotici ima pet „SU Bike“ stanica U Subotici ima pet „SU Bike“ stanica Subotica.com

U Subotici sprovedena akcija "Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj"

  • Objavljeno u
  • Autor  Sandra Iršević

Lajoš Vermeš je 1891. godine izgradio na Paliću biciklističku stazu, prvu takve vrste na našim prostorima i od tada Subotica se smatra gradom bicikla i dan danas je omiljeno prevozno sredstvo kod Subotičana i Subotičanki.

Ravnica, široke ulice, izgrađene biciklističke staze govore o popularnosti ovog ekološkog prevoznog sredstva u gradu, nazvanim "Panonska dama".

Akcija "Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj" koja je održana u Subotici upravo ima za cilj da se građanima podigne svest o značaju zaštite životne sredine kako bi se okrenuli drugim vidovima prevoznog sredstva u odnosu na automobilski saobraćaj.

 

35219 p1

 

Tim povodom je održan performans u centru Subotice u okviru kojeg su deljeni promo materijali i ukazivan značaj korišćenja bicikla kao prevoznog sredstva u odnosu na automobil. Ujedno je promovisan i sistem "Su Bike za iznajmljivanje bicikala". Inače, Subotica je bila drugi grad u Srbiji koji je uveo sistem iznajmljivanja bicikla i u prethodnih osam godina, koliko sistem postoji, mnogo se uradilo na podizanju svesti o značaju životne sredine, a posebno ukoliko znamo da je saobraćaj jedan od najvećih zagađivača okoline i vazduha.

Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj, Radoslav Vukelić rekao je da u Subotici ima pet „SU Bike“ stanica od kojih se, kako je naveo, četiri nalaze u gradu: kod Otvorenog univerziteta, Hale sportova, na SRC „Prozivka“ i „Buvljaku“, a jedna na Paliću, na parkingu pored Velike terase. Za sada ima 38 bicikala i JKP "Parking" planira ove godine da uloži milion dinara u zamenu i popravku dotrajalih bicikala.

SUBOTICAcom 06Jun2019 Subotica 1308971radoslav vukelić

Vukelić je podsetio, da je prošle godine grad u saradnji sa „Pro Credit“ bankom instalirao prvi elektropunjač za vozila u Subotici.

U Republici Srbiji 2018. godine registrovano je 128 električnih i 204 hibridnih vozila, od kojih su dva električna i četiri hibridna u vlasništvu Subotičana. Smanjenje zagađenosti, nivoa buke i saobraćajnih gužvi u urbanim sredinama izuzetno je bitno za poboljšanje uslova života naših građana, zaštite same životne sredine, rekao je Radoslav Vukelić.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja parkirališta Srbije, Radenko Vuković, ocenio je da je Subotica grad prepoznatljiv po alternativnim vidovima kretanja ljudi, biciklizmu i biciklističkim stazama. Vuković objašnjava da je neophodno u budućnosti da se razviju alternativni vidovi prevoza, poput pešačenja, biciklizma, korišćenja javnog prevoza...

Kampanju „Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj“ realizovali su Udruženja parkirališta Srbije, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, Privredne komore Srbije i JKP „Parking“ Subotica.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...