Vetropark Alibunar je prvi izgrađeni vetropark u Srbiji sa priključkom na prenosni sistem električne energije Vetropark Alibunar je prvi izgrađeni vetropark u Srbiji sa priključkom na prenosni sistem električne energije N. Stoilković

Izgrađen vetropark u Alibunaru Istaknut

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Vetropark Alibunar je prvi izgrađeni vetropark u Srbiji sa priključkom na prenosni sistem električne energije.

Sastoji se od 21 turbine, ukupne snage 42 MW, a ubuduće će snabdevati 38.000 domaćinstava uz značajno smanjenje emisije CO2 za 88.000 tona na godišnjem nivou.

Ceremonija otvaranja će biti održana u utorak, 11. septembra, sa početkom u 12 časova na lokaciji vetroparka Alibunar.

Svečanost će otvoriti Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije, a događaju će prisustvovati i najviši republički, pokrajinski i opštinski zvaničnici, kao i predstavnici diplomatskog kora, brojnih kompanija i partnera na projektu, prenosi Energetski portal.

U projekat vredan 80 miliona evra kompanija Elicio investirala 20 miliona evra, dok je kreditom IFC grupacije Svetske banke i komeracijalnih banaka obezbeđeno 60 miliona evra.

Sa završetkom vetroparka Alibunar i prošlogodišnjim puštanjem u rad vetroparka Malibunar, kompanija Elicio potvrdila je svoju zainteresovanost za investiranje u projekte energije vetra u Srbiji.

Za Srbiju projekat ima višestruki značaj – proizvodnja će značajno doprineti ispunjenju obaveze da do 2020. proizvodi i troši 27 procenata zelene energije.

 

natpis ispod teksta

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...