Katarina Banjai, članica gradskog veća za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Katarina Banjai, članica gradskog veća za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Z.M.

Banjai: U Pančevu otvoren Javni poziv za privrednike u okviru Programa energetske efikasnosti

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

U okviru realizacije Programa energetske efikasnosti za 2021. godinu u Pančevu je raspisan Javni poziv radi izbora privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom, uslugama i radovima na energetskoj sanaciji stambenih objekata.

Cilj sprovođenja ovih mera je unapređenje energetske efikasnosti, odnosno ušteda električne energije u domaćinstvima na teritoriji grada Pančeva. Javni konkurs će biti otvoren od 19. jula do 2. avgusta.

Katarina Banjai, članica gradskog veća za zaštite životne sredine i održivi razvoj podseća da je krajem prošlog meseca potpisan ugovor o sufinansiranju programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova između grada Pančeva i Ministarstva rudarstva i energetike.

S obzirom na to da je ovo prvi put da sprovodimo ovakve aktivnosti, odlučili smo da ove godine sufinansiramo dve mere. Prva mera je zamena spoljnih prozora i vrata i za tu meru smo obezbedili dva miliona dinara. Isti iznos je obezbeđen i za drugu meru, a to je nabavka instalacija kotlova na prirodni gas. Ukupno imamo oko četiri miliona dinara, od čega je dva miliona obezbedilo Ministarstvo rudarstva i energetike, a dva miliona je obezbedio Grad. Maksimalna podsticajna sredstva koja građani mogu tražiti su 50 odsto od ukupnog potrebnog iznosa, s tim što za prvu meru, odnosno za zamenu prozora i vrata, taj iznos ne može biti veći od 100.000 dinara, a za kotlove taj iznos ne može biti veći od 70.000 dinara, objasnila je Banjai.

Prvi korak je da Grad Pančevo izabere privredne subjekte koji će raditi tu energetsku sanaciju i zato je grad Pančevo raspisao javni konkurs koji će biti otvoren od 19. jula do 2. avgusta.

Na taj javni konkurs mogu da se prijave privrednii subjekti koji su upisani u APR-u duže od 6 meseci, koji nisu u stečaju ili u postupku likvidacije i koji poseduju ateste ili sertifikate za materijale. Svi privredni subjekti koji se budu javili na konkurs i koji budu ispunjavali navedene uslove će proći konkurs. Njihovo rangiranje će se dalje raditi na osnovu cene i roka važenja cene. Nakon toga, na osnovu te rang liste privrednih subjekata, građani će moći da odaberu ko će od njih raditi njima sanaciju objekta i zatražiti predračun sa kojim će aplicirati na konkursu za građane, koji planiramo da bude otvoren za jedno mesec i po, do dva meseca. Za sve nedoumice stojimo na raspolaganju, kako građanima, tako i privrednim subjektima, rekla je Katarina Banjai, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

Dodatne informacije o javnom konkursu se mogu pronaći na sajtu grada Pančeva, gde se pored Javnog poziva za privredne subjekte nalazi i Pravilnik o energetskoj sanaciji.

http://www.pancevo.rs/konkursi-i-javni-pozivi/javni-poziv-za-ucesce-privrednih-subjekata-u-sprovodjenju-mera-energetske-sanacije-u-domacinstvima-na-teritoriji-grada-panceva/ 

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...