Mladicu javora na Tamiškom keju zasadio je automobilista Dušan Borković Mladicu javora na Tamiškom keju zasadio je automobilista Dušan Borković Z.M.

Na Dan planete Borković u Pančevu zasadio drvo

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

U okviru obeležavanja Dana planete u Pančevu je, između ostalog, organizovana sadnja drveta na Tamiškom keju.

Mladicu javora zasadio je automobilista Dušan Borković.

Vrlo sam srećan što sam imao priliku da u svom rodnom gradu, nedaleko od zgrade u kojoj sam odrastao zasadim ovaj javor i što ću za nekoliko godina svojoj deci moći da pokažem drvo koje sam zasadio. Pozivam sve sugrađane i sve građane Srbije da vode računa o životnoj sredini, da štitimo šume i svako drvo, jer ova Planeta je jedina kuća koju imamo. Ako mi ne vodimo računa o njoj ko će drugi, rekao je Borković.

 

0 borkovic drvo

 

Obeležavanje Dana planete organizovala je Kancelarija za mlade. Jedan deo programa organizovan je juče u Gimnaziji “Uroš Predić” u Pančevu, a drugi deo obuhvata sadnju drveta na keju, a zatim i šetnju kroz Gradsku šumu.

Mirjana Savkov, koordinatorka Kancelarije za mlade u Pančevu podsetila je da Grad tradicionalno povodom Dana planete organizuje neku akciju.

Namerno smo odlučili da ove godine to bude naš poznati automobilista i naš sugrađanin Dušan Borković i da ličnim činom pokaže da svakog dana svako od nas može da učini nešto za našu Planetu. On je zasadio drvo i time dao doprinos da nam životna sredina u Pančevu bude zdravija, kazala je Savkov.

U Gimnaziji "Uroš Predić" juče je otvorena izložba učeničkih radova na temu ekologija u holu škole i održan Sajam udruženja građana, nakon čega su gimnazijalci priredili Gimzelenu žurku. Nakon sadnje drveta zainteresovani Pančevci imali su priliku da prošetaju Gradskom šumom.

Planinarsko-ekološki klub Soko i Branislav Rovčanin upoznali su građane sa biljnim i životinjskim svetom i specifičnostima šume na drugoj obali Tamiša.

 

IMG 20170422 120447

 

Dan planete obeležava se 22. aprila u više od 150 zemalja širom sveta. Cilj obeležavanja ovog datuma je upozorenje na opasnosti koje prete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama, usled razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrevanja i klimatskih promena. Ovaj značajan datum se obeležava kako bi svetska populacija postala svesna svoje odgovornosti prema planeti na kojoj živi i tako smanjila negativan uticaj na životnu sredinu.

Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD, nakon ekološke akcije, a obeležava se širom sveta od 1992. godine kada je na Konferenciji Ujedninjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja.

Stručnjaci upozoravaju da je pored industrijskog i tehnološkog razvoja, čovek svojim delovanjem doveo do dramatičnog zagađenja životne sredine. Biolozi upozoravaju da je veliki broj biljnih i životinjskih vrsta širom sveta pred izumiranjem, što ozbiljno dovodi do narušavanja čitavog ekosistema i biološke raznovrsnosti. Kao ključne uzroke izumranja vrsta, biolozi navode uništavanje staništa ljudskom aktivnošcu, nekontrolisanu eksploataciju svih izvora Zemlje i njenog biljnog i životinjskog sveta kao i zagadenje životne sredine.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...