Ponovo trovanje ptica u blizini Bačke Topole Ponovo trovanje ptica u blizini Bačke Topole Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Bačka Topola: još jedan slučaj trovanja ptica

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

U Bačkoj Topoli dogodio se još jedan slučaj trovanja ptica. Reč je o dve mrtve jedinke strogo zaštićenih ptica, mišara i eje močvarice, pored kojih su primećeni komadi mesa prebojeni crvenom supstancom, koje je pronašao čuvar “Bačkotopolske doline”.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u nedelju, 12. aprila Pokrajinskoj inspekciji za zaštitu životne sredine prijavilo je trovanje divljih ptica kod Bačke Topole, a u ponedeljak 13. aprila službenici pomenute inspekcije, uz asistenciju službenika Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, policije, predstavnika upravljača zaštićenog područja i članova Ekološkog društva „Arkus“, obavili su vanredni inspekcijski nadzor i pregledali veliku površinu unutar i oko Parka prirode „Bačkotopolske doline“. 

Pretraga terena otkrila je do sada nezabeležen slučaj namernog trovanja divljih životinja, navodi se na sajtu Društva za zaštitu ptica Srbije.

Na 17 lokacija pronađeno je oko 50 zatrovanih mamaca i sakupljeno 18 uginulih životinja. Stradalo je šest jedinki eja močvarica i dva mišara koji su strogo zaštićeni, te četiri gavrana, dve sive vrane, dve svrake, jedan gačac i jedna lisica, koje su zaštićene vrste. Na osnovu prvih informacija jasno je da je u pitanju namerno i organizovano trovanje divljih životinja, verovatno usmereno ka divljim grabljivcima poput lisica i šakala, piše u saopštenju.

Akoš Harkai, predsednik Ekološkog društva „Arkus“ iz Bačke Topole objašnjava da su u okolini živela dva para gavranova.

Ovim trovanjem ubijene su 4 jedinke, pa opravdano strahujemo da su nestala oba para. Ovo je nenadoknadiva šteta za našu prirodu. Ranijih godina ovakvi slučajevi istraživani su uz pomoć mađarskog tima sa profesionalnim psima tragačima, posebno obučenim da pronalaze uginule životinje, zatrovane mamce i postavljene otrove. Međutim, sada to nije moguće usled zatvaranja granica izazvanih pandemijom virusa SARS-CoV-2, kaže Akoš Harkai, predsednik Ekološkog društva „Arkus“.

Veruje se da su ptice otrovane zabranjenim preparatom “furadan”. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apeluje na policiju i tužilaštvo da ovaj slučaj hitno istraže i pronađu počinioca, jer je ovde reč o krivičnom delu protiv životne sredine.

Podaci Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pokazuju da je u poslednjih 20 godina širom Srbije zabeleženo 320 slučajeva trovanja divljih ptica, a u svega nekoliko počinioci su pronađeni i kažnjeni.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...