Sadnja drveća u Plankovoj bašti u Zrenjaninu Sadnja drveća u Plankovoj bašti u Zrenjaninu www.vojvodinasume.rs

Akcija „Nedelja za zeleniju Vojvodinu“ realizovana i u Zrenjaninu

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

U okviru akcije „Nedelja za zeleniju Vojvodinu“ na više lokacija u Zrenjaninu biće zasađeno 1.750 sadnica i to breze, crnog bora, hrasta i topole. Kako se ova akcija sprovodi na teritoriji čitave Vojvodine, od 2. do 6. decembra, JP „Vojvodinašume“ doniralo je više od 4.000 sadnica pokrajinskom Sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Direktor JP „Vojvodinašume“, Roland Kokai, pokrajinski sekretar, Vladimir Galić i gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić, zasadili su sadnice breze u Plankovoj bašti u gradu na Begeju. Izuzetno se vodi računa koje sadnice su pogodne za urbane sredine, a breze su otporne na vremenske uslove i dobro podnose niske temperature, a s druge strane, atraktivnog su izgleda i koriste se za oplemenjivanje gradskih površina.

Obraćajući se prisutnim predstavnicima medija, direktor Roland Kokai je istakao da Vojvodina šume kao društveno odgovorna kompanija i preduzeće koje gazduje šumama imaju posebnu odgovornost da pomognu ostalim grupama i organizacijama i zato doniraju sadni materijal i pružaju stručno-tehničku podršku, podržavajući, na taj način, svaki vid akcije ozelenjavanja Vojvodine.

Smatram da su ovakve akcije najbolji način da na delu, svako od nas, pokaže da zastupa tezu da zdrava životna sredina nema alternativu. Donacije sadnica koje su obezbeđene su najbolji vid podrške lokalnim samoupravama da povećaju zelene površine na svojoj teritoriji, a da, pri tom, čitav taj proces ne košta ni institucije, ali ni građane, rekao je Kokai.

 

sadnja drveca u zrenjaninu

 

Odgovarajući na pitanje novinara kakva je situacija sa podizanjem vetrozaštitnih pojaseva, Kokai je rekao da procentualno, najmanje vetrozaštitnih pojaseva je u Banatu.

Vetar ugrožava njive i useve, ostavlja degradirane oranice koje nakon udara jačih vetrova više nisu istog kvaliteta, što se narednih godina odražava na prinose, ali i na cenu zemljišta po hektaru. Stimulacija poljoprivrednika u finansijskom smislu sigurno bi ih podstakla da se opredeljuju za podizanje vetrozaštitnih pojaseva, a značajno je i da poljoprivrednici budu dobro informisani o značaju istih, kaže Kokai.

Akcija će, osim u Zrenjaninu, biti sprovedena i u Novom Sadu, Bačkom Petrovcu, Mačvanskoj Mitrovici, Vrbasu i Rumi, kao i u ustanovama kojima je osnivač AP Vojvodina—socijalnim i zdravstvenim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i predškolskim ustanovama.

Izvor: www.vojvodinasume.rs

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...