Narodna bašta u Pančevu Narodna bašta u Pančevu Z.M.

Parkovi u Pančevu

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Priča o parkovima u Pančevu počela je davne 1829. godine, kada je zahvaljujući brigadnom generalu Mihajlu Mihaljeviću, uređena Narodna bašta, prvi i najveći park, na površini od 15 hektara.

Od tog dana Narodna bašta postaje omiljeno šetalište i prostor za boravak u prirodi.

Ubrzo na različitim lokacijama u Pančevu niču novi parkovi, sa zajedničkom karakteristikom da decenijama predstavljaju pravu zelenu oazu i omiljena šetališta za stanovnike Pančeva.

Posetioci parkova, pored odmora i rekreacije uz cvrkut mnogobrojnih ptica i hladovini stoletnih hrastova, mogu se diviti cvetnim dekoracijama i skulpturama od cveća.

Pored Narodne bašte u Pančevu postoje i uređeni parkovi: Goranski park, Železnički park, Trg Vojvođanskih brigada, Trg Kralja Petra I i park Barutana, koji je ujedno i najmlađi park na prostoru Pančeva.

Svaki od ovih šest parkova u Pančevu predstavlja priču za sebe i nudi raznovrsni sadržaj, za svačiji uzrast i ukus.

 

0 Narodna basta u Pancevu

 

Svoj procvat park “Narodna bašta” doživljava u vreme pripreme i održavanja „Velike zanatlijske i poljoprivredne izložbe Pančeva i okoline“ od 15. avgusta do 15. septembra1905. godine. Međunarodnu izložbu posetilo je više od 100 hiljada posetilaca.

Zbog izgradnje 26 paviljona, hala i postavljanja pratećih objekata u dobro pošumljenoj Narodnoj bašti mnogo je stabala moralo biti posečeno. Nakon izložbe ostao je samo muzički paviljon, koji stoji i danas. Narodna bašta je nakon izložbe ponovo pošumljena, a svoj procvat doživela je nakon poslednje rekonstrukcije, koja je započeta uz pomoć prijatelja iz provincije Ravena i grada Ćervije. Radovi su završeni 2008. godine.

“Narodna bašta” je poslednjih godina temeljno uređena i rekonstruisana i predstavlja oazu mira, mesto odmora i rekreacije. Park je dobio novu ogradu, nove staze, trim stazu, igralište i rasvetu.

 

park barutana

Park Barutana u Pančevu (foto: Z.M.)

 

Nakon četiri godine urađen je i park za ekstremne sportove „Barutana“ sa najvećom veštačkom stenom za penjanje u Srbiji, najvećim skejt parkom i teretanom na otvorenom.

Bez obzira da li ste samo šetač, rekreativac, posmatrač ptica ili želite da se rekreirate na nekom od mnogobrojnih terena ili igrališta, jedno je sigurno – moći ćete da dišete čist vazduh – jer svaki od parkova je prepun drveća čija je najznačajnija korist – da proizvode kiseonik.

Ako niste znali, šuma na 1 hektaru proizvede oko 800 tona kiseonika godišnje, a to znači da Narodna bašta u Pančevu svake godine proizvede čak 12.000 tona kiseonika!

Parkovi, vrtovi i druge zelene površine u urbanom okruženju su veoma bitni za zdravlje ljudi i kvalitet života.

 

0 potpis ispod tekstova zelena strana panceva

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...