Detalj s akcije uređenja keja Detalj s akcije uređenja keja Z.M.

Pančevački ribolovci i nautičari očistili deo keja na obali Tamiša

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Pančevački ribolovci i nautičari sa gradskim preduzećima očistili su deo keja, jer brinu o svojim rekama i priobalju.

Članovi Udruženja sportskih ribolovaca i nautičara "Tamiš 1926" organizovali su 16. maja akciju uređenja dela keja na svojoj teritoriji, a u saradnji sa Turističkom organizacijom Pančevo, JKP "Higijena" i JKP "Zelenilo". Sakupljen je i odnet sav kabasti otpad, očišćen i opran prilaz keju tako da svi građani i gosti Pančeva mogu da uživaju u šetnji pored reke.

Dragan Milenković, predsednik USR „Tamiš“ kaže da ih je okupila ljubav prema reci Tamiš.

 

Dragan Milenkovic USR Tamis


I ne samo prema reci nego i priobalju. Uz pomoć Turističke organizacije Pančevo rešili smo da napravimo ovu akciju da se sredi deo keja. To je zajednički interes, da sačuvamo ovu našu reku inače jednu od lepših i trenutno najposećeniju od strane ribolovaca u Srbiji, rekao je Dragan Milenković.

Ribolovci i nautičari od ranog jutra okupili su se na obali Tamiša, ispred prostorija svog udruženja „Tamiš“.

Povod okupljanja je prva akcija sređivanja kruga udruženja posle zime i nakon vanrednog stanja. U akciju su se uključili Turistička organizacija Pančevo, koja je prepoznala ovu akciju i ponudila nam pomoć. Zatim, JKP „Higijena“ koja nam je pomogla da iznesemo taj kabasti otpad, kao i JKP „Zelenilo“ koje je ošišalo travu van kruga i u krugu udruženja, kaže Milenković.

 

Ciscenje keja mladic

 

Milenković je istakao da je važno naglasiti da su ribolovci zahvalni ribočuvarskoj službi koja, prema njihovom mišljenju, odlično obavlja svoj posao. Samim tim je i riblji fond bolji u poslednjih nekoliko godina otkako oni rade. Ribolovački savez Vojvodine je nadležan za čuvanje reke Tamiš.

 

kontejner i skupljeni otpad

 

Dragan Zgerđa, potpredsednik USR „Tamiš“ kaže da se pre svega kao dugogodišnji pecaroš i ljubitelj reke od skoro i nautičar, odlučio da pomogne Udruženju nautičara „Tamiš 1926“ u Pančevu.

S obzirom i da sam član Upravnog odbora i nakon skoro dva meseca provedena u izolaciji, smatrali smo da bi bilo lepo da posle zimske pauze sredimo deo klupskog prostora odnosno prostora udruženja i deo Tamiša koji koriste naši članovi. Smatrali smo da bi to bio jedan lep način da otvorimo sezonu kako za nautičare tako i za pecaroše i da jednostavno predstavimo rad novog rukovodstva Udruženja nautičara i pecaroša, kaže Zgerđa.

I on ističe da je jedan od razloga za to zato što vole Pančevo i vole reku.

 

Dragan Zgerdja

 

Dugo vremena provodimo na reci, te smo smatrali da bi bilo lepo da sredimo prostor koji koristimo svakodnevno i u kojima boravimo. Ovo je javna površina, koju koriste i drugi građani Pančeva i zato bi trebalo uvek da bude uredno, lepo i svi građani, ne samo Pančeva, nego i iz Beograda i koji dolaze u Pančevo, da se ne postidimo prostora uz reku. Lično smatram da Pančevo ima dar od prirode, s obzirom da se nalazi na dve reke, na Tamišu i na Dunavu. Smatram da je to jedan veliki potencijal koji Pančevo mora da iskoristi, pre svega u nautičkom i ribolovnom turizmu, jer su svi ostali gradovi u Evropi to vrlo dobro iskoristili i uspeli to marketinški da promovišu. Smatramo da Pančevo u vremenu koje dolazi to treba da iskoristi, tu prednost koju ima i da se, kao i mnogi drugi gradovi, spusti na reke. To znači da pokažemo Pančevcima koliko su lepi Tamiš i Dunav i da tu mogu da provode više vremena, da izađu iz kuća. Praktično sad je prilika, posle dugog sedenja kod kuće, da im ponudimo nešto novo u gradu, kaže Dragan Zgerđa.

 

metla ciscenje keja

 

Zgerđa je veoma zadovoljan i zbog najave da se potpuno rekonstruiše kej.

Pozdravljam svaku inicijativu koja vodi ka tome da se uredi priobalje Pančeva od mosta do Brodogradilišta. Smatram da će to biti na ponos svih Pančevaca, kaže Dragan Zgerđa.

Kako smo saznali od naših sagovornika, ljudi koji se učlanjavaju u ovo udruženje su uglavnom sportski ribolovci. Imaju i takmičare, kao i nautičare koji isto učestvuju u raznim manifestacijama vezanim za eko-turizam. Imaju oko 500 članova u Udruženju s tim da imaju i decu od 4 godine pa do odraslih iznad 80 godina.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...