Na ovom potezu sadi se bagrem Na ovom potezu sadi se bagrem print screen

U Kačarevu počelo podizanje vetrozaštitnih pojaseva

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Stanovnici Kačareva sadili su bagrenje na ulazu u selo, čime je i zvanično počela sezona podizanja vetrozaštitinih pojaseva. Do kraja godine biće zasađeno oko 2.600 sadnica različitog drveća na nekoliko mesta oko Kačareva.

Akciju sadnje organizovala je Mesna zajednica Kačarevo, a odazvao se veliki broj meštana.

Ove sadnice na ulazu u Kačarevo služiće kao vetrozaštitni pojas, međutim korist će imati i pčelari, jer je u pitanju medonosno drvo.

 

sadnja drveća na ulazu u Kačarevo

 

Milorad Đurica, predsednik Izvršnog odbora MZ Kačarevo kaže da se u ovom mestu svake godine organizuje sadnja drveća kako bi se obezbedila zaštita od vetra, ali i kako bi se ukrasilo mesto.

Do sada smo dosta sadili sibirski brest. On se pokazao kao dosta dobar u zaštiti sela od vetra. I do sada smo sadili bagrem, mada smo ove godine odlučili da ubuduće sadimo malo više bagrem, jer je sve veći broj ljudi koji se bave pčelarstvom. Svakako da će im bagrem dobro doći. Na ovom potezu ćemo zasaditi oko 850 sadnica. Imamo još jedna potez na kojem ćemo zasaditi 300 sadnica. Kod vojske imamo oko 1.500 sadnica u planu da zasadimo do kraja ove godine. Ruža vetrova je takva da najviše duva prema selu, tako da zaštitni pojas u svim delovima sela dobro dođe, kazao je Đurica.

Novi drvoredi štitiće Kačarevo od vetra i snežnih nanosa zimi, a mnogo će značiti i pčelarima u vreme bagremove pčelinje paše.

 

kacarevo sadnja drveca

 

U Kačarevu su svesni da je važno čuvati i pčele, jer ako one uginu izumreće biljni, životinjski i ljudski rod. Sve je manje medonosnog bilja i drveća i ovo je jedan od načina kako se može pomoći i pčelarima da imaju dovoljno bagrema za pčelinju pašu.

S obzirom da se i ovoj akciji odazvao veliki broj meštana i članova različitih udruženja, iz Mesne zajednice Kačarevo najavljuju da će nastaviti da organizuju slične akcije i u narednom periodu.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...