Grad Pančevo Grad Pančevo N.S.

Pančevo: odbornici usvojili Izveštaj o stanju životne sredine za prošlu godinu

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Odbornici Skupštine grada Pančeva usvojili su Izveštaj o stanju životne sredine za 2019. godinu po kome su glavni ekološki problem i dalje čađ i druge praškaste materije nastale loženjem, ali je situacija ipak bila nešto povoljnija nego prethodnih godina.

Katarina Banjai, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine i održivi razvoj podsetila je da je Izveštaj o stanju životne sredine dokument koji Skupština Grada Pančeva usvaja svake godine, a sadrži podatke za prethodnu godinu.

 

IMG 20200925 103720 1

 

Grad svake godine izdvaja sredstva za monitoring vazduha, podzemnih i površinsklih voda, zemljišta, buke i polena. Ove informacije su nam izuzetno bitne, jer možemo da zaključimo koji su problemi, da vidimo da li se nešto promenilo u odnosu na prethodne godine i da li nešto možemo da uradimo kako bi se stanje poboljšalo. U suštini stanje životne sredine je isto kao i prethodnih godina. I dalje je problem kvalitet vazduha, odnosno povećane koncentracije suspendovanih čestica u toku zime, ali možemo da primetimo da je situacija malo bolja ukoliko poredimo 2019. godinu s periodom od pre tri ili četiri godine, rekla je Katarina Banjai.

Ona je podsetila da u toku zime suspendovane čestice potiču od individualnih kućnih ložišta koja koriste čvrsto gorivo.

To je problem koji lokalna samouprava ne može sama da reši već nam je potrebna i pomoć naših sugrađana koji su spremni da počnu da koriste čistije energente. S obzirom da prelazak na čistiji energent iziskuje i određena finansijska sredstva, Grad Pančevo već nekoliko godina zaredom pomaže sugrađanima tako što refundiramo deo sredstava koja su utrošili na kupovinu gasnog priključka, izjavila je Katarina Banjai.

 

IMG 20200925 104614 1

 

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović istakao je i da je zagađenje u Pančevu značajno smanjeno i formiranjem Severne poslovne zone.

Vodili smo računa u Severnoj poslovnoj zoni budu industrije koje ne zagađuju životnu sredinu. Kvalitet vazduha drastično je bolji nego pre više godina. Naglasio bih da ćemo i pored pandemije virusa korona iz budžeta regresirati i dalje uvođenje gasa građanima koji imaju tehničkih mogućnosti za to. Sa „Srbijagasom“ tražimo rešenje da se na gasnu mrežu priključe svi koji žele i da se na taj način smanji zagađenje koje nastaje od individualnih ložišta, rekao je Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...