Sadnja drveća u parku Gerontološkog centra Pančevo Sadnja drveća u parku Gerontološkog centra Pančevo Gerontološki centar Pančevo

Ozelenjavanje parka Gerontološkog centra u Pančevu

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine donela je Deklaraciju o zaštiti životne sredine u APV. U toku je „Nedelja za zeleniju Vojvodinu“, koja obuhvata ozelenjavanje lokalnih samouprava na teritoriji Pokrajine.

U toku trajanja akcije za Gerontološki centar Pančevo je opredeljeno 30 sadnica crnog bora, kojim će se urediti park Gerontološkog centra Pančevo, kao i Klubovi za odrasla i stara lica u sklopu Gerontološkog centra.

Tanja Lukić, direktorka Gerontološkog centra Pančevo kaže da je akcija „Nedelje za zeleniju Vojvodinu“ obeležena u toj Ustanovi sadnjom sadnica crnog bora.

Ona je organizovana zajedničkom akcijom sadnje i pre svega uz veliku pomoć radnika i zaposlenih JKP “Zelenilo“ Pančevo koji su se pridružili da nam pomognu u ulepšavanju prostora u kome najveći deo vremena provode odrasla i stara lica na smeštaju, kaže Lukić.

Direktorka ove ustanove je govorila o vrednosti i kvalitetu akcije koja je odrađena u parku Ustanove i tom prilikom argumentovala zašto je važno i značajno imati što više zelenila u svom okruženju.

Ova akcija je bitna globalno, lokalno i u ličnom okruženju. Jako je važno reći da drvo pored proizvodnje kiseonika i prečišćava vazduh. Pravilno postavljeno drvo smanjuje sunčevo zračenje samim tim stvara hladniju mikro klimu, što jako puno znači našim korisnicima za vreme toplih letnjih temperatura. Ovih nekoliko podataka (a ima ih još) govore da drveće nije samo ukras našeg doma, naselja ili grada već su njegova pluća i rashldnik. Trebalo bi naglasiti da se hitno mora zaustaviti trend seče i uništavanje drveća pod izgovorom ekonomskog napretka. Izreka „Gde god nađeš zgodno mesto tu drvo posadi, a ono je blagorodno pa će da nagradi“. Ovakve akcije trebalo bi izuzetno podržavati i češće praktikovati, rekla je direktorka Gerontološkog centra Tanja Lukić.

Organizator akcije „Nedelja za zeleniju Vojvodinu“ je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine u saradnji sa JP “Srbija šume“ i JP “Vojvodina šume“.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...