U Pančevu će biti posađene sadnice javora U Pančevu će biti posađene sadnice javora promo

Najvažnija tema ovogodišnjeg Svetskog dana ekologije je zagađenje vazduha

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Kao i svake godine i ovog 5. juna, kada se obeležava Svetski dan zaštite životne sredine, grad Pančevo podržava aktivnosti preporučene od strane Ujedinjenih nacija, odnosno njihovim Programom za životnu sredinu (UNEP).

Tako će od danas Pančevo biti bogatije i zelenije za 45 sadnica javora. U 11 sati, jednu od sadnica će u Parku prijateljstva, iza Tamiškog keja, posaditi Katarina Banjai, većnica zadužena za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost u Gradskoj upravi grada Pančeva i Danilo Bjelica, direktor JKP „Zelenilo“ iz Pančeva.

Sadnja 45 javora ima svoju simboliku u broju, jer je ovog 5. juna tačno 45 godina od kada se obeležava Svetski dan zaštite životne sredine, rekla je Katarina Banjai, većnica za ekologiju.

Te 1974. godine, na Konferenciji u Stokholmu su se okupili predstavnici 113 država, koji su potpisali zajedničku izjavu o potrebi međunarodne saradnje u cilju zaštite životne sredine. Program zaštite je nazvan UNEP, a predlog da se ovaj dan obeležava upravo 5. juna, dala je delegacija ondašnje Jugoslavije u čijem je sastavu bila i Srbija.

Tema ovogodišnjeg obeležavanja svetskog dana zaštite životne sredine je „Zagađenje vazduha”, a zemlja domaćin je Kina. Cilj je da se predviđenim globalnim i lokalnim aktivnostima motiviše javno mnjenje, da se pokrenu vlade, industrija, zajednice i pojedinci… - kako bi se istražili obnovljivi izvori energije i zelene tehnologije i kako bi se poboljšao kvalitet vazduha u gradovima i regijama širom sveta.

Pored kontinuiranih napora koje grad Pančevo ulaže upravo u ovom pravcu, 5. jun će biti prilika da se, pored sadnje 45 stabala javora, proglasi škola-pobednica 5. ciklusa akcije „Sakupi i uštedi – vredi“ koju realizuju Sekretarijat za zaštitu životne sredine i JKP „Higijena“ iz Pančeva. Ovaj Sekretarijat će školi pobednici obezbediti termoizolacione folije za staklene površine, a u cilju afirmacije energetske efikasnosti i boljih uslova rada u učionicama.

Takođe, sve škole učesnice će dobiti na poklon lopte koje je obezbedio EKOSTAR PAK d.o.o, iz Beograda, operater za ambalažni otpad, a četvrtacima će, već tradicionalno, biti podeljen novi broj „Ekopedije“, časopis koji se bavi očuvanjem prirode i životne sredine i koji uređuje i objavljuje Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...