Tema novog broja je buka Tema novog broja je buka detalj s naslovne strane

Dečji ekološki časopis Ekopedija br. 11: tema novog broja - buka

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Šestu godinu već Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva, uređuje i objavljuje „Ekopediju“, časopis posvećen zaštiti prirode i životne sredine.

Časopis izlazi dva puta tokom školske godine, prateći početak prvog i kraj drugog polugodišta. Tako je uoči ovogodišnjeg Svetskog dana životne sredine izašao 11. broj „Ekopedije“, koji za temu broja ima buku, ali su tu i tekstovi različitih i obavezno edukativnih i zabavnih tekstova koji su direktno ili indirektno namenjeni ekološkom opismenjavanju najmlađih. Časopis se distribuira četvrtacima svih osnovnih škola u Pančevu i okolnim naseljenim mestima, a cena mu je 5 EKO-a.

Od buke mi ništa ne ide od ruke, naslov je teksta novog i mladog saradnika „Ekopedije“, Strahinje Kostića, diplomiranog inženjera menadžmenta i aktiviste za zaštitu životne sredine. U 11. broju EKOPEDIJE, pored buke, saradnici ovog časopisa su se osnovcima obratili sa više edukativnih i zabavnih tekstova.

Svaki broj ovog časopisa obavezno donosi po neku novinu. U ovom izdanju je to zelena reportaža o sadnji drveća, a zahvaljujući Ekološkom pokretu opštine Kovačica i Vladimiru Kuhariku koji je inicirao saradnju. Težnja pančevačke „Ekopedije“ i jeste da i druge sredine na sličan način ekološki vaspitavaju najmlađe, a kolateralno i članove njihovih porodica.

Prelistavajući novi broj „Ekopedije“, četvrtaci će se sresti sa redovnim rubrikama „POZZ“ - Kolika je tišina lepeta leptirovih krila, DVA PITANjA ZA – Dva đačka pitanja za Vladana Vukosavljevića, ministra za kulturu i informisanje u vladi Srbije, ČASNA EKOLOŠKA – Voleo bih da Tamiš protiče kroz moju spavaću sobu, rekao je Stefan Tićmi, autor najnagrađivanije dečjeknjige za 2018. godinu („Ja sam Akiko“), TVOJ EKOPIS – Priča o „Opančarevoj kćeri“, IZVOLITE U EKOPEDIJU – Ko rano rani više od dve sreće osvaja, intervju sa Stefanom Mihajlovim, našim mladim i izuzetno uspešnim atletičarem, EKO KLIK je „Cucin foto-konkurs“, NAŠA TEMA – Zbog velike buke baš mi ništa ne ide od ruke, NAŠA STANICA – Sve same lepe vesti o uspešnim učenicima pančevačkih osnovnih i srednjih škola, ALAL VERA - Vidre se vratile u Ponjavicu, ČISTA PETICA – tekst o dečjem likovnom konkursu raspisanom povodom Svetskog dana energetske efikasnosti, IZ ZELENOG SVETA – Olistale fasade…

„Ekopedija“ broj 11 će biti podeljena četvrtacima osnovnih škola Pančeva i okolnih naseljenih mesta, najkasnije do srede, 5. juna, odnosno do Svetskog dana ekologije, kao poklon Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

 

Насловна Екопедија

 

Da bi đak-četvrtak dobio svoj primerak, treba da ga „plati“ 5 EKO-a. EKO je posebno osmišljena „valuta“, sredstvo plaćanja „Ekopedije“, nazvano tako po prvim početnim slovima uzvika Evo Komad Otpada. Tako časopis košta pet komada bilo kog ambalažnog otpada, istovrsnog ili različitog, na primer: 5 plastičnih čepova ili 2 konzerve + 3 staklene teglice ili 1 kutija od voćnog soka + 2 plastična čepa + 2 limenke… - ambalažni otpad po želji „kupca“. Najvažnije je da se doneti ambalažni otpad razvrsta u namenske kontejnere u školskom dvorištu i - „Ekopedija“ je na taj način „plaćena“.

U sledećem broju, gosti „Ekopedije“ će biti ponovo: jedan ministar, slikar, tri inženjera, jedan doktor nauka, dva veterinara… a tema će biti energetska efikasnost. Takođe, u svakom broju gost rubrike „Časna ekološka“ postavlja čitaocima nagradno pitanje. Tako broj 11 donosi pitanje Stefana Tićmija, ali i fotografiju Alekseja Zakića, učenika prvog razreda, koji je tačno odgovorio na pitanje iz prethodnog broja koje je postavio naš čuveni ilustrator Dobrosav Bob Živković, prethodni gost rubrike „Časna ekološka.“

Ko prvi na imejl „Ekopedije“ (Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.) pošalje tačan odgovor na pitanje iz ovog broja, dobiće majicu sa porukom o važnosti energetski efikasnijeg načina života i knjigu pesnika Vojislava Vukotića.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...